Połączenie z usługami live- hotspot

Wszystko o car audio w KIA Sportage i elektryce. Porady,awarie, itd.
joseph
Nowy
Posty: 7
Rejestracja: 13 cze 2019, 13:08
Czym jeżdzę: Kia Sportage Business Line Plus 2019
1.6 T-GDI 177km 2WD DCT

Połączenie z usługami live- hotspot

Postautor: joseph » 13 cze 2019, 13:26

Witam,

jestem nowy na forum dlatego po pierwsze chciałbym się z Wami przywitać :)
Parę dni temu odebrałem nową Sportage w wersji Business Line Plus.
Mam pytanie dotyczące połączenia samochodu z Internetem.
Utworzyłem w smartfonie hotspot i bez najmniejszego problemu łączę sie poprzez wifi i wszystko ładnie śmiga (Pogoda, aktualne informacje o ruchu w nawigacji tom tom).
I tutaj pytanie, czy jedyna droga do udostępniania internetu dla samochodu to wifi? nie mogę udostępniać poprzez bluetooth?
Oczywiście pomijając apple car i android car.

Pozdrawiam

automaciek
Bywalec
Posty: 69
Rejestracja: 02 maja 2019, 21:50
Czym jeżdzę: KIA Rio IV XL, w drodze Sportek 1.6 T-GDI 7DCT BL+

Re: Połączenie z usługami live- hotspot

Postautor: automaciek » 13 cze 2019, 18:07

Tylko Wi-Fi. Zainstaluj sobie w telefonie macrodroid i ustaw by połączenie bt z autem aktywowało hotspot'a. Będzie bezobslugowo. Gorzej gdy telefon jest z tych nadgryzionych :-)

joseph
Nowy
Posty: 7
Rejestracja: 13 cze 2019, 13:08
Czym jeżdzę: Kia Sportage Business Line Plus 2019
1.6 T-GDI 177km 2WD DCT

Re: Połączenie z usługami live- hotspot

Postautor: joseph » 13 cze 2019, 20:22

@automaciek dzięki!

Mam telefon z tych nadgryzionych :/
Szukałem jakiejś apki na IOSa ale nic nie znalazłem.
No cóż, trudno.
Zostaje ręczne włączanie hotspota albo kabelek i apple car.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Tom16v
Uzależniony
Posty: 362
Rejestracja: 12 cze 2016, 09:50
Czym jeżdzę: KS4 1.6 GDI M+SMART

Re: Połączenie z usługami live- hotspot

Postautor: Tom16v » 18 cze 2019, 22:01

Auto maciek prosze o info jak to skonfigurować tak krok po kroku .Zainstalowalem macrodroid i jak dalej zrobić by hotspot odpalal sie w aucie automatycznie a po opuszczeniu auta wylaczal. Bede wdzięczny

automaciek
Bywalec
Posty: 69
Rejestracja: 02 maja 2019, 21:50
Czym jeżdzę: KIA Rio IV XL, w drodze Sportek 1.6 T-GDI 7DCT BL+

Re: Połączenie z usługami live- hotspot

Postautor: automaciek » 19 cze 2019, 07:18

Po kolei:
Odpalasz macrodroid, usuwasz istniejace makra tak dla porzadku. Później :
- dodaj makro - zdarzenie bluetooth - zazwyczasz "podłączone urządzenie" - ok - wybierasz z listy swoje sparowane wcześniej auto.
Przechodzisz do zakładki akcje, i wybierasz: łączność - hotspot wł/wył - zaznacz "hotspot włączono".
Klikasz na dole "ptaszka", nazywasz i zapisujesz makro.
Tworzysz kolejne identyczne makro ale z wyzwalaczem "urzadzenie odłączone" i akcją "hotspot wyłącz".
Na stronie głównej w kafelce "lista makr" sprawszasz czy przy każdej pozycji przełącznik po prawej stronie jest na "on". I już. Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
Tom16v
Uzależniony
Posty: 362
Rejestracja: 12 cze 2016, 09:50
Czym jeżdzę: KS4 1.6 GDI M+SMART

Re: Połączenie z usługami live- hotspot

Postautor: Tom16v » 19 cze 2019, 07:54

[ura] ok dziala
A da się coś jeszcze ustawić ciekawego?

automaciek
Bywalec
Posty: 69
Rejestracja: 02 maja 2019, 21:50
Czym jeżdzę: KIA Rio IV XL, w drodze Sportek 1.6 T-GDI 7DCT BL+

Re: Połączenie z usługami live- hotspot

Postautor: automaciek » 19 cze 2019, 17:03

No cóż możliwości sporo, ograniczone wyobraźnią i wersją demo :-). Ja tylko te dwa mam.

KrzysiekG
Bywalec
Posty: 35
Rejestracja: 06 lut 2019, 22:20
Czym jeżdzę: nie kia

Re: Połączenie z usługami live- hotspot

Postautor: KrzysiekG » 19 cze 2019, 19:30

Macrodroid jest extra. Ja mam pełną wersję i sporo makr, większość nakierowaną na konfigurację dźwięków w telefonie. I tak np. po przyjeździe do pracy telefon ustawia mi się na wibrację i po 10 minutach wyłącza wifi. Po wyjściu z pracy lub domu wyłącza mi się standardowy dźwięk i głośność dzwonka. Po wejściu do domu głośność dzwonka się zmniejsza do ok 40% a w porze nocnej do 20% (+ brak wibracji i inna, łagodna melodia dzwonka)... Oprócz tego mam trochę reguł na podłączanie się do różnych urządzeń bluetooth i rozpoczęcia lub zakończenia ładowania... Możliwości jest mnóstwo choć niektóre wymagają roota... Ja polecam... Miny kolegów nie-geeków gdy telefon sam sobie ustawia wibrację w pracy bezcenne

Krzysztof1973_JBL
Bywalec
Posty: 31
Rejestracja: 03 lis 2017, 11:17
Czym jeżdzę: GDI 1.6 132 km, BUSINESS LINE

Re: Połączenie z usługami live- hotspot

Postautor: Krzysztof1973_JBL » 21 cze 2019, 19:43

MacroAndroid działa wyśmienicie :rotfl2: :rotfl2: :rotfl2:
Polecam nie trzeba o niczym pamiętać wszystko dzieje się samo :rotfl: :rotfl: :rotfl:

Awatar użytkownika
damian94
Bywalec
Posty: 68
Rejestracja: 25 wrz 2018, 23:44
Czym jeżdzę: Sportage GT Line S 2.0 CRDi ISG 48V Auto AWD
Lokalizacja: Bristol UK

Re: Połączenie z usługami live- hotspot

Postautor: damian94 » 21 cze 2019, 22:19

MacroAndroid u mnie też działa bez zarzutu. :oki:

automaciek - dziękować, dziękować :oki: brawo Ty!


Wróć do „CAR AUDIO”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika

Sitemap