Wymiana lamp w klapie

Masz pomysł na ulepszenie czegokolwiek w aucie, sam zabrałeś się do naprawy? Podziel się z innymi swoimi doświadczeniami i zamieść manual z naprawy.
wojers
Nowy
Posty: 8
Rejestracja: 13 sty 2019, 19:16
Czym jeżdzę: kia sportage 1,7

Re: Wymiana lamp w klapie

Postautor: wojers » 13 sty 2019, 23:33

W lampach błotnikowych na pniach świeci osobno środek i osobno obwód. Problem jest tylko z lampami w klapie. Nie wyglądają lampy jak by ktoś w nich grzebał. Nic nie klejone lub przerabiane, ale właśnie te z błotników dobrze świecą. Chcę żeby przy pozycji świeciły same obwody, a hamowania środki. Problem tkwi właśnie w tych w klapie. Stop ładnie, ale na 2 pine obwód razem ze środkiem słabiej i to trzeba rozłączyć.

Czy ktoś próbował to rozłączyć. Żeby w łapach w klapie osobno świeciły środek i osobno brzegi.

Awatar użytkownika
Thomaster
Expert
Posty: 1320
Rejestracja: 21 sty 2015, 01:25
Czym jeżdzę: 1,6 GDI, 2012, L - very limited ;)
Lokalizacja: Bydgoszcz

Re: Wymiana lamp w klapie

Postautor: Thomaster » 14 sty 2019, 08:46

Kolego zamiast pisać post pod postem i robić śmietnik to wysil się trochę i poczytaj kilka ostatnich stron tego tematu!
Jak juz Ci niektórzy odpowiedzieli - w oryginalnych lampach ledowych przy załączenjiu świateł pozycyjnych świeci zarówno środek (niezbyt mocno) jak i obwódka, przy załączeniu stopu świeci bardzo mocno środek bez obwódki. Dotyczy to zarówno lamp w błotnikach jak i w klapie.
W twoim przypadku prawdopodobnie trafiłes na lampy w błotnikach już przerobione. Dokładną instrukcję jak przerobić te w klapie masz kilka stron wcześniej. Wysil się chociaż troche i poczytaj...

wojers
Nowy
Posty: 8
Rejestracja: 13 sty 2019, 19:16
Czym jeżdzę: kia sportage 1,7

Re: Wymiana lamp w klapie

Postautor: wojers » 15 sty 2019, 02:03

Nie bardzo rozumiem. Wypinam wtyczkę przecinam czerwony kabel montuję go do przekażnika , a z drugiej strony przekażnika co ? do czerwonego kabla i do wtyczki , czy gdzie. Po tym zabiegu wtyczkę wyłączyć do tego gniazda gdzie pierwotnie była czy nie. Zasilanie przekażnika kumam.

Awatar użytkownika
Owca007
Kia Masta
Posty: 2923
Rejestracja: 12 sie 2015, 07:35
Czym jeżdzę: Kia Sportage 2.0 CRDI XL + OWCA LIMITED EDITION :)
Gadu Gadu: 1487770
Lokalizacja: Ząbkowice Śląskie

Re: Wymiana lamp w klapie

Postautor: Owca007 » 15 sty 2019, 08:20

Wszystko jest dokładnie opisane więc nie wiem czego nie rozumiesz. Jak nie wiesz lepiej nie ruszaj bo jeszcze popsujesz. Na początek daj zdjęcia jak to u Ciebie świeci mijania, stop będzie wszystko jasne i mam rozumieć, że masz model po lifcie bo wstecznego nie musiałeś przerabiać.
Kierowca bombOWCA fanatyk przeróbki i modernizacji motoryzacji :)

lucuszysko
Bywalec
Posty: 30
Rejestracja: 03 sty 2017, 00:58
Czym jeżdzę: Kia sportage XL 2.0

Re: RE: Re: Wymiana lamp w klapie

Postautor: lucuszysko » 15 sty 2019, 08:47

Najpierw postaraj się zrozumieć na czym polega ta przeróbka, bo sprawiasz wrażenie, że kompletne nie wiesz co robisz. Wszystko jest dokładnie opisane i nawet są zdjęcia co trzeba zrobić.

wojers
Nowy
Posty: 8
Rejestracja: 13 sty 2019, 19:16
Czym jeżdzę: kia sportage 1,7

Re: Wymiana lamp w klapie

Postautor: wojers » 20 sty 2019, 23:37

Przerobione. Dałem tylko kabel na przekaźnik żeby zawierać czerwony kabel do przełącznika. Teraz mogę w razie czego przełączyć i mam oryginalne światła. Nie wiem jak ta przeróbka ma się do przepisów.

Awatar użytkownika
Owca007
Kia Masta
Posty: 2923
Rejestracja: 12 sie 2015, 07:35
Czym jeżdzę: Kia Sportage 2.0 CRDI XL + OWCA LIMITED EDITION :)
Gadu Gadu: 1487770
Lokalizacja: Ząbkowice Śląskie

Re: Wymiana lamp w klapie

Postautor: Owca007 » 22 sty 2019, 10:22

Wiesz co, a ja się dziwię, że ktoś sprzedawał lampy przerobione. Chyba, że z jakiegoś rozbitka z Rosji bo z naszych krajowych to niemożliwe wszyscy co mają dalej jeżdżą :eviladmin: .
Kierowca bombOWCA fanatyk przeróbki i modernizacji motoryzacji :)

wojers
Nowy
Posty: 8
Rejestracja: 13 sty 2019, 19:16
Czym jeżdzę: kia sportage 1,7

Re: Wymiana lamp w klapie

Postautor: wojers » 28 sty 2019, 20:32

Kiepsko patrzyłem, okazało się, że lampy w błotnikach też musiałem przerobić. Zrobiłem otwory, przekaźnik i po sprawie. Wszędzie wprowadziłem kable zawierające przekaźniki i dałem przełączniki. Więc po przełączeniu dwóch przełączników powracam do oryginałów.. Trwa to15s. Ale jest problem ze zmianą kabli do wstecznego. Musiałem ściągać bok lewy w bagażniku. Jakoś poszło. Teraz problem . Czy nie trzeba dawać jakiś stabilizatotów na ledy. Nie mierzyłem, ale prawdopodobnie dostają 13,5 v i problem z gniazdkiem 4 pinowym bo są 3.

Komputer nie pokazuje żadnych błędów. Tylko czy to na dłuższą metę nie wykończy ledów. Te stabilizatory nie dają mi spokoju. No i chyba muszę dorabiać ten pin w gnieżdzie, bo są tylko trzy.

Awatar użytkownika
Thomaster
Expert
Posty: 1320
Rejestracja: 21 sty 2015, 01:25
Czym jeżdzę: 1,6 GDI, 2012, L - very limited ;)
Lokalizacja: Bydgoszcz

Re: Wymiana lamp w klapie

Postautor: Thomaster » 29 sty 2019, 02:13

Stabilizatory są w lampach. W oryginale też masz tak podłączone. Pin do dorobienia lub w ostatecznosci podlutować sie na stałe ale to już troche druciarstwem zalatuje ;)

Awatar użytkownika
Owca007
Kia Masta
Posty: 2923
Rejestracja: 12 sie 2015, 07:35
Czym jeżdzę: Kia Sportage 2.0 CRDI XL + OWCA LIMITED EDITION :)
Gadu Gadu: 1487770
Lokalizacja: Ząbkowice Śląskie

Re: Wymiana lamp w klapie

Postautor: Owca007 » 29 sty 2019, 06:05

Jak dla mnie tekst kiepsko patrzyłem zalatuje drucisrstwem i albo ktoś coś tu kręci, że ma przerobił bądź nie lub okulista się kłania. Nie widzieć, że lampa świeci nie no proszę Cię bez urazy ale nie uwierzę.
Kierowca bombOWCA fanatyk przeróbki i modernizacji motoryzacji :)

Awatar użytkownika
Thomaster
Expert
Posty: 1320
Rejestracja: 21 sty 2015, 01:25
Czym jeżdzę: 1,6 GDI, 2012, L - very limited ;)
Lokalizacja: Bydgoszcz

Re: Wymiana lamp w klapie

Postautor: Thomaster » 29 sty 2019, 18:28

Chciałem odpuścić, ale widzę, że Adamowi spokoju to nie daje to też zapytam.
@wojers - tak z ciekawości - gdzie umieściłeś te przełączniki o których piszesz?

wojers
Nowy
Posty: 8
Rejestracja: 13 sty 2019, 19:16
Czym jeżdzę: kia sportage 1,7

Re: Wymiana lamp w klapie

Postautor: wojers » 30 sty 2019, 01:02

Jak podłączyłem lampy pod źródło prądu były odwrócone , a podłączałem kable do wtyczki, dlatego słabo było widać. Odnośnie przełączników wprowadziłem z każdej lampy mały wtyk dwupinowy. Później rozprowadziłem kable i przymocowałem mały przełącznik podwójny do otworu awaryjnego otwierania bagażnika pod klapkę. To samo z lampami w błotnikach, tylko przełącznik dałem we wnęce koła zapasowego. Po przełączeniu tych dwóch przełączników wracam do oryginalnych świateł.

Wszystko ładnie przymocowałem do istniejących wiązek okręciłem czarną taśmą, nie bardzo widać, że przerabiane. Fajans tylko z tymi wtyczkami trzypinowymi. Może ktoś wie gdzie dostać czteropinowe.

Awatar użytkownika
Thomaster
Expert
Posty: 1320
Rejestracja: 21 sty 2015, 01:25
Czym jeżdzę: 1,6 GDI, 2012, L - very limited ;)
Lokalizacja: Bydgoszcz

Re: Wymiana lamp w klapie

Postautor: Thomaster » 30 sty 2019, 16:36

Wrzuć jakieś fotki jak to wygląda.
Odnośnie wtyczek to upoluj na allegro jakieś lampy, które na zdjęciu będą miały końcówki wiązek i napisz do sprzedającego żeby Ci je odsprzedał bez lamp. Nie szukaj czteropinowych tylko kup jedną trzypinową i przełóż brakujące piny.

wojers
Nowy
Posty: 8
Rejestracja: 13 sty 2019, 19:16
Czym jeżdzę: kia sportage 1,7

Re: Wymiana lamp w klapie

Postautor: wojers » 14 lut 2019, 20:58

Może i racja, ale w lampach są wtyczki, a potrzebuję gniazdko, czyli to przy samochodzie.

Awatar użytkownika
Thomaster
Expert
Posty: 1320
Rejestracja: 21 sty 2015, 01:25
Czym jeżdzę: 1,6 GDI, 2012, L - very limited ;)
Lokalizacja: Bydgoszcz

Re: Wymiana lamp w klapie

Postautor: Thomaster » 15 lut 2019, 09:16

Właśnie o tym pisałem. Można czasami upolować lampy, przy których w komplecie są kawałki odciętych z samochodu wiązek razem z gniazdem.


Wróć do „ZRÓB TO SAM- BĄDŹ JAK ADAM SŁODOWY”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika

Sitemap