Czujnik położenia sprzęgła.

Wszystko o elektryce i elektronice w KIA Sportage.
wojtaswww
Nowy
Posty: 1
Rejestracja: 29 maja 2012, 07:29
Czym jeżdzę: 2012 1.6 135KM M

Czujnik położenia sprzęgła.

Postautor: wojtaswww » 10 mar 2017, 08:35

Mam problem z nie zawsze blokującym prędkość tempomatem oraz zaświeciła się na czerwono kontrolka asystenta zjazdu. Z błędu wynika że to czujnik położenia sprzęgła. W roczniku 2012 są 2 zamontowane na pedale sprzęgła. Który jest odpowiedzialny za tą usterkę?

Awatar użytkownika
Thomaster
Expert
Posty: 1425
Rejestracja: 21 sty 2015, 01:25
Czym jeżdzę: 1,6 GDI, 2012, L - very limited ;)
Lokalizacja: Bydgoszcz

Re: Czujnik położenia sprzęgła.

Postautor: Thomaster » 10 mar 2017, 09:12

Jeden z czujników odpowiada tylko i wyłącznie za blokadę rozrusznika więc chodzi Ci pewnie o ten drugi:

sprzeglo.jpg
sprzeglo.jpg (30.71 KiB) Przejrzano 3125 razy

eathan
Bywalec
Posty: 135
Rejestracja: 09 maja 2011, 17:36
Czym jeżdzę: Sportage IV 2016 (L, 1.6 GDI)
Lokalizacja: Katowice

Re: Czujnik położenia sprzęgła.

Postautor: eathan » 10 mar 2017, 10:49

Jeżeli pamięć mnie nie myli to na to była chyba jakaś akcja. W każdym razie u mnie jak to padło to serwis bez dyskusji wymienił w ramach gwarancji.
--
Eathan
Sportage IV 1.6 GDI L 2016 + p. funkcjonalny + p. technologiczny

Awatar użytkownika
11201mariusz
Nasz Człowiek
Posty: 711
Rejestracja: 05 lut 2013, 20:25
Czym jeżdzę: 1.6 GDI L Bialutka Dama
Lokalizacja: Sopot

Re: Czujnik położenia sprzęgła.

Postautor: 11201mariusz » 10 mar 2017, 10:51

Akcji nie było ale problem znany w ASO - mnie wymienili po 23 tyś km takie same objawy i zero dyskusji

Awatar użytkownika
kodas
Bywalec
Posty: 29
Rejestracja: 03 lis 2017, 23:04
Czym jeżdzę: Kia Sportage 1,7 CRDI 2015r kolor czarny wersja XL

Re: Czujnik położenia sprzęgła.

Postautor: kodas » 03 cze 2019, 14:41

Witam. Wczoraj podczas jazdy taki oto przypadek. Wyłączył się tempomat i komunikat o sprawdzeniu systemu start stop?kilka razy nacisnąłem sprzęgło i działał tempomat ale czasami się wyłączył sam podczas jazdy. Czyżby czujnik sprzęgła co sądzicie? Zamówiłem wymienię zobaczymy.Dam znać czy pomogło.
Załączniki
1.jpg
1.jpg (265.13 KiB) Przejrzano 1167 razy

Awatar użytkownika
kodas
Bywalec
Posty: 29
Rejestracja: 03 lis 2017, 23:04
Czym jeżdzę: Kia Sportage 1,7 CRDI 2015r kolor czarny wersja XL

Re: Czujnik położenia sprzęgła.

Postautor: kodas » 11 cze 2019, 22:32

Niestety. Czujnik sprzęgła wymieniony i dzisiaj niemiła niespodzianka znowu komunikat check auto stop system i nie nie mogłem uruchomić tempomatu nawet jak komunikat zgasł :shock: [zly1] [zly2] . Zauważyłem że pokazywanie zmiany biegów troszkę szwankuje, nie pokazuje że mam zmienić bieg na wyższy a jak naciskam sprzęgło i chcę zmienić bieg to przeskakuje odrazu cyfra 5 i 6. Jakieś pomysły?

Awatar użytkownika
puder12
MODERATOR
Posty: 2175
Rejestracja: 16 mar 2012, 11:03
Czym jeżdzę: 1.7 CRDI XL
Lokalizacja: 3miasto

Re: Czujnik położenia sprzęgła.

Postautor: puder12 » 12 cze 2019, 07:53

Czy Twoje auto nie jest jeszcze na gwarancji?

Awatar użytkownika
kodas
Bywalec
Posty: 29
Rejestracja: 03 lis 2017, 23:04
Czym jeżdzę: Kia Sportage 1,7 CRDI 2015r kolor czarny wersja XL

Re: Czujnik położenia sprzęgła.

Postautor: kodas » 12 cze 2019, 08:43

Niestety nie. A dzisiaj rano jechałem i było wszystko ok. Czary.

Awatar użytkownika
Owca007
Kia Masta
Posty: 3271
Rejestracja: 12 sie 2015, 07:35
Czym jeżdzę: Kia Sportage 2.0 CRDI XL + OWCA LIMITED EDITION :)
Lokalizacja: Jaźwina- dolnośląskie

Re: Czujnik położenia sprzęgła.

Postautor: Owca007 » 12 cze 2019, 12:59

Jako rozwiązanie widzę jeździć po prostu z rejestratorem wartości z czujników itp. i jak wywali błąd zobaczyć co i gdzie mu brakuje inaczej to trochę wróżenie z fusów. Chyba, że teraz w pamięci jest sensowny błąd czy mrożona ramka z informacją co ją boli.
Kierowca bombOWCA fanatyk przeróbki i modernizacji motoryzacji :)

Awatar użytkownika
depechowiec
Nowy
Posty: 11
Rejestracja: 20 sty 2019, 18:06
Czym jeżdzę: Kia Sportage III 1,7 Crdi Eco Dynamics,felgi 18
Lokalizacja: Stalowa Wola

Re: Czujnik położenia sprzęgła.

Postautor: depechowiec » 15 sie 2019, 17:47

kodas pisze:Niestety. Czujnik sprzęgła wymieniony i dzisiaj niemiła niespodzianka znowu komunikat check auto stop system i nie nie mogłem uruchomić tempomatu nawet jak komunikat zgasł :shock: [zly1] [zly2] . Zauważyłem że pokazywanie zmiany biegów troszkę szwankuje, nie pokazuje że mam zmienić bieg na wyższy a jak naciskam sprzęgło i chcę zmienić bieg to przeskakuje odrazu cyfra 5 i 6. Jakieś pomysły?

Witam,mam ten sam przypadek.Możesz napisać co było przyczyną?

Awatar użytkownika
kodas
Bywalec
Posty: 29
Rejestracja: 03 lis 2017, 23:04
Czym jeżdzę: Kia Sportage 1,7 CRDI 2015r kolor czarny wersja XL

Re: Czujnik położenia sprzęgła.

Postautor: kodas » 17 sie 2019, 23:13

Niesty nie uporalem się z tym problemem. Brak błędów. Zauważyłem ze komunikat wyskakuje jak długo jadę na biegu 6 z prędkością 110-130 km/h. Rano odpalam i wszystko ok. Masy silnika, wtyczki od czujników posprawdzane i nic. Wygląda to na jakąś nieszczelność w układzie dolotowym. Bo jade jest ok, później lekko szarpnie tak słabo wyczuwalnie ale jednak, odcina przyspieszanie, odpuszczenie pedału gazu i przyspiesza normalnie ale za chwile wyskakuje komunikat check auto stop system i nie działa tempomat. Jak dojde do tego co było przyczyną to na pewno napisze.

Awatar użytkownika
depechowiec
Nowy
Posty: 11
Rejestracja: 20 sty 2019, 18:06
Czym jeżdzę: Kia Sportage III 1,7 Crdi Eco Dynamics,felgi 18
Lokalizacja: Stalowa Wola

Re: Czujnik położenia sprzęgła.

Postautor: depechowiec » 22 sie 2019, 10:55

Ja sprawdziłem błędy i wyskoczyło P0820. Więc może to być przyczyną. Teraz muszę sprawdzić co to oznacza i gdzie szukać usterki.

Awatar użytkownika
diselboy
Expert
Posty: 1206
Rejestracja: 09 kwie 2011, 08:55
Czym jeżdzę: KIA Sportage III 1,7 CRDI "M", A R Mito 1,3 JTDm, 8 rowerów
Lokalizacja: Tomaszów Lubelski

Re: Czujnik położenia sprzęgła.

Postautor: diselboy » 22 sie 2019, 11:04

P0820
Dźwigni zmiany biegów x - y czujnik położenia obwodu

tak wynika z "deszyfratora" błędów
1,7 CRDI "M' ka" Srebrna - wypatrzona: 25-03-2011, zamówiona: 01-04-2011, odebrana: 08-04-2011+ AR MiTo :kierownik: "Śmigamy po okolicach Roztocza"

Awatar użytkownika
Owca007
Kia Masta
Posty: 3271
Rejestracja: 12 sie 2015, 07:35
Czym jeżdzę: Kia Sportage 2.0 CRDI XL + OWCA LIMITED EDITION :)
Lokalizacja: Jaźwina- dolnośląskie

Re: Czujnik położenia sprzęgła.

Postautor: Owca007 » 22 sie 2019, 14:04

Błąd generowany kiedy komputer widzi inny bieg niż mu wskazuje skrzynia. Na 99,9% obstawiam wadliwy czujnik biegów na skrzyni lub coś stało się z jego wiązką po drodze. Wymiana samego czujnika miła szybka i prosta.
Kierowca bombOWCA fanatyk przeróbki i modernizacji motoryzacji :)

Awatar użytkownika
kodas
Bywalec
Posty: 29
Rejestracja: 03 lis 2017, 23:04
Czym jeżdzę: Kia Sportage 1,7 CRDI 2015r kolor czarny wersja XL

Re: Czujnik położenia sprzęgła.

Postautor: kodas » 02 paź 2019, 08:38

Witam czy po wymianie czujnika wszystko ok? Muszę się zabrać za moje auto i jestem ciekawy czy wymiana czujnika pomogła. Jaka cena czujnika?

Awatar użytkownika
kodas
Bywalec
Posty: 29
Rejestracja: 03 lis 2017, 23:04
Czym jeżdzę: Kia Sportage 1,7 CRDI 2015r kolor czarny wersja XL

Re: Czujnik położenia sprzęgła.

Postautor: kodas » 12 paź 2019, 11:26

Wymieniłem czujnik biegu neutralnego w skrzyni biegów i wszystko działa. Widać podpowiadanie zmiany biegów oraz załącza się tempomat. Koszt czujnika 140 zł i 30 minut roboty. Trzeba odkręcić osłonę silnika od dołu i wtedy jest super dojście do czujnika, który jest obok wysprzędlika.

Awatar użytkownika
Owca007
Kia Masta
Posty: 3271
Rejestracja: 12 sie 2015, 07:35
Czym jeżdzę: Kia Sportage 2.0 CRDI XL + OWCA LIMITED EDITION :)
Lokalizacja: Jaźwina- dolnośląskie

Re: Czujnik położenia sprzęgła.

Postautor: Owca007 » 12 paź 2019, 23:12

Brawo Ty, a mówiłem to niedowierzałeś i dalej pytałeś :).
Kierowca bombOWCA fanatyk przeróbki i modernizacji motoryzacji :)


Wróć do „ELEKTRYKA”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Google Adsense [Bot]

Sitemap