Oklejanie folią auta (V)

Wszystko co dotyczy powłoki lakierniczej i blacharki nadwozia.
jankos
Nowy
Czym jeżdzę: Póki co jeżdzę astrą w benzynie. Niedługo Sportage

Oklejanie folią auta (V)

Postautor: jankos » 27 cze 2024, 16:04

Dzień dobry,

Prosiłbym o podzielenie się opinią dotyczącą sensu ofoliowania auta. Ostatnio z moją Sportage V odwiedzałem myjnię i od słowa do słowa zasugerowano, że może warto okleić, bo jakość lakierów obecnie jest bardzo słaba, a po tych 20km jakieś uszkodzenia się pojawiają(jedno od kamienia na zderzaku i bardzo delikatne otarcie zderzaka). Nie jest to tania impreza, a dodatkowo nie jestem pewien czy nawet dobra folia nie wpłynie przez klej na lakier ostatecznie. Dodatkowo mam dziwne wrażenie, że wydawanie którego % wartości samego auta niekoniecznie jest tutaj usprawiedliwione ale może właśnie się mylę i warto dokonać takiej inwestycji (chociażby oklejenie przodu i może ceramika na część).

Pozdrawiam

geegles
Nasz Człowiek
Czym jeżdzę: KSV GT-Line HEV 2024
Kia Optima SW GT-Line 1.7 CRDi 2018
Gadu Gadu: 2382783

Re: Oklejanie folią auta (V)

Postautor: geegles » 29 cze 2024, 22:37

Cześć,

Oklej maskę, zderzak przód i lusterka, fortuny a nie wydasz, a uchroni to Twoje auto przed odpryskami od kamieni. Na Optimie mam folię, którą poprzedni właściciel okleił auto w 2017 roku, do dziś się trzyma i oklejone elementy są w idealnym stanie, naprawdę pod tym względem polecam.
Jest: Sportage HEV Gt-Line 215 KM
Jest: Optima GT-Line 1.7 141 KM
Było: Proceed 1.6T 204 KM FULL
Było: Stinger 2.0 T-GDI 245KM GT-Line
Było: Sportage 1.6 T-GDI GT-Line
Było: Cee'd JD 2014 1.6 CRDI
Było: ProCee'd 2010 1.4 Pb
Było: Sportage 2014 1.7 CRDI

Awatar użytkownika
michal55yh
MODERATOR
Czym jeżdzę: 1.6 MHEV GT-Line

Postautor: michal55yh » 30 cze 2024, 11:29

jankos pisze:jakość lakierów obecnie jest bardzo słaba

Od lat jakość lakierów jest słaba i trzeba być ostrożniejszym aby auto wyglądało ładnie. Jeśli wygląd pojazdu jest dla Ciebie ważny zrób sobie front auta w PPF a resztę ceramikę bądź powłokę grafenową, w zależności od budżetu jaki chcesz przeznaczyć na auto. U siebie zaaplikowałem zestaw front folią + powłoka ceramiczna 5-letnia. Sportage jeżdżę mało ale dynamicznie i kamienie zaczęły mi piaskować przód auta :|
Kia Sportage 1.6 MHEV DCT FWD GT-Line
Skradziona :wmur: Kia Stinger GT-Line :niewiem:
EX Kia Optima 1.7 CRDI AT XL
EX Kia cee'd 1.4 CRDI M
EX KS 1.7 CRDI M

Gawon
Uzależniony
Czym jeżdzę: 1.7 crdi SLS

Postautor: Gawon » 02 lip 2024, 00:03

Powłoka ceramiczna, kwarcowa czy grafenowa (?) dla wyglądu tak. Do ochrony od kamieni czy jakiś mechanicznych jest zbyt cienka

Wróć do „BLACHARKA I LAKIER”