Skrzynia biegów 1.6 T GDI 7DCT

Wszystko co dotyczy układu przeniesienia napędu.
Skrzynia przekładniowa, sprzęgło.
BigW
Nowy
Czym jeżdzę: Sportage IV GT Line 1.6 TGDI AWD

Re: Skrzynia biegów 1.6 T GDI 7DCT

Postautor: BigW » 09 paź 2025, 14:20

MAJKI4MOZA pisze:Brzmi jak całkowicie zużyte dwumasowe koło zamachowe. Sprężyny w dwumasie zużyte lub popękane.

Samochód nie wpada w wibracje podczas rozruchu, gaszenia i na wolnych obrotach. Biegi przerzuca bez problemu, redukcja i zatrzymanie to samo. Nie dławi się, przyspiesza poprawnie. Generalnie poza tym jest w stanie idealnym. Serwis na bieżąco, oleje w skrzyni rozdzielczej, skrzyni biegów i tylnym dyferencjale wymienione. Dzisiaj zrobiłem próby i z wyłączonym auto holdem też pojawiło się lekkie uderzenie. 5 kolejnych ruszeń ok. Kolejne z auto holdu już dosyć mocne. Hałas wyraźnie gdzieś z okolic przedniego mostu. Tylko i wyłącznie podczas ruszania. Na innych biegach nie zdarza się.

Poniżej wklejam link:

https://youtu.be/8EXFFziTbTs?si=HqMhOg46rz-KDtUS

Dzięki za pomoc.

Awatar użytkownika
diselboy
Kia Masta
Czym jeżdzę: KIA Sportage III 1,7 CRDI "M", 7 rowerów

Postautor: diselboy » 09 paź 2025, 15:58

to jest spore jeb.... nie uderzenie. kiedyś podobny przypadek słyszałem u kolegi w H i30 ale była to sprawa jednorazowa i skrzyni manual, wyjeżdżał od siebie spod domu a ja to słyszałem u siebie na podwórku, dwa domy dalej. Nie powtórzyło sie już od przynajmniej 10 lat.
1,7 CRDI "M' ka" Srebrna - wypatrzona: 25-03-2011, zamówiona: 01-04-2011, odebrana: 08-04-2011+ Ssangyong Korando D20T :kierownik: "Śmigamy po okolicach Roztocza"

MAJKI4MOZA
Nasz Człowiek
Czym jeżdzę: 1.6 T-GDI 7DCT AWD, "L" + GLC 200d

Postautor: MAJKI4MOZA » 11 paź 2025, 21:46

BigW pisze:
Samochód nie wpada w wibracje podczas rozruchu, gaszenia i na wolnych obrotach. Biegi przerzuca bez problemu, redukcja i zatrzymanie to samo. Nie dławi się, przyspiesza poprawnie. Generalnie poza tym jest w stanie idealnym. Serwis na bieżąco, oleje w skrzyni rozdzielczej, skrzyni biegów i tylnym dyferencjale wymienione. Dzisiaj zrobiłem próby i z wyłączonym auto holdem też pojawiło się lekkie uderzenie. 5 kolejnych ruszeń ok. Kolejne z auto holdu już dosyć mocne. Hałas wyraźnie gdzieś z okolic przedniego mostu. Tylko i wyłącznie podczas ruszania. Na innych biegach nie zdarza się.

Zdalnie to nic już nie wymyślimy. Jeśli samochód porusza się sprawnie, biegi zmienia, to sama skrzynia jest OK. A wymieniane kiedykolwiek było to dwumasowe koło zamachowe? Jaki jest ogólny przebieg samochodu i ile na tej "dwumasie" zrobione?
Naprawdę niewiele rzeczy może powodować taki dźwięk, bo jego natężenie wskazuje, że to coś co uderza ma większą masę, albo coś wcześniej nadaje elementowi pęd, energię. Jeśli natężenie tego dźwięku potrafi być różne, to znów myślę sobie o jakiejś może niezbyt typowej ale jednak usterce dwumasy.

Wracając do "zdalnej diagnozy" -> trzeba brać samochód do mechanika, pojeździć z nim by wywołać ten dźwięk i niech szukają, demontują i naprawiają.

BigW
Nowy

Postautor: BigW » 13 paź 2025, 15:47

Samochód ma 80 tys. Dwumasa na pewno nie była wymieniana. Dzisiaj wrzucę auto na kobyłki i dokładnie obejrzę od spodu. Aż dziwne, że nikt nie miał podobnego problemu.

MAJKI4MOZA
Nasz Człowiek

Postautor: MAJKI4MOZA » 14 paź 2025, 10:53

Dlaczego dziwne?
Jeśli coś nie jest popularną usterką, świadczy o dobrej jakości danego modelu.
I właśnie dlatego, że z taką usterką, z którą zmaga się twój samochód, nie ma doświadczenia wśród użytkowników, to proponowałem wizytę u mechanika dobrze znającego KIA (albo ASO, co byłoby najbardziej efektywne, bo mają dostęp do bazy wiedzy producenta)

bartoszw2
Nowy
Czym jeżdzę: Kia Sportage 2021 1.6 T-GDI DCT AWD Black Edition Plus

Postautor: bartoszw2 » 18 lis 2025, 11:54

Witam
Mam taki problem...
Po odpaleniu po nocy, temp. 5 stopni, po przejechaniu 2km i zatrzymaniu się na czerwonym, skrzynia na DRIVE, włączony Auto Hold, silnik jeszcze zimny, skrzynia zimniejsza;-), start stop się aktywuje, auto gaśnie. Przy zielonym świetle noga na gaz, auto odpala, obroty w górę do 2,5-3 tys., auto nie jedzie. 3s zajmuje zanim ruszy. Tylko na zimnym silniku, skrzyni. Co to? Skrzynia? Hamulce?
Kia Sportage 2021 1.6 T-GDI AWD 66tkm.

geegles
Nasz Człowiek
Czym jeżdzę: Soretnto FULL HEV 2025
Kia Optima SW GT-Line 1.7 CRDi 2018
Gadu Gadu: 2382783

Postautor: geegles » 18 lis 2025, 12:29

Wygląda na włączony przez kompa tryb serwisowy, zaraz się pojawi pewnie check.
Jest: Sorento FULL HEV 2025
Jest: Optima GT-Line 1.7 141 KM
Było: Sportage HEV Gt-Line 215 KM
Było: Proceed 1.6T 204 KM FULL
Było: Stinger 2.0 T-GDI 245KM GT-Line
Było: Sportage 2017 GT-Line
Było: Cee'd JD 2014
Było: ProCee'd 2010
Było: Sportage 2014

bartoszw2
Nowy

Postautor: bartoszw2 » 18 lis 2025, 13:25

Mam wrażenie, że na zimnym skrzynia zachowuje się... jak początkujący kierowca?! Zatrzymasz się na skrzyżowaniu. Nie wie czy ruszyć z 2, czy z 1 biegu. Pali sprzęgło? Wyje? Na ciepłym jest ciut lepiej. Oczywiście na ciepłym w trybie SPORT inny samochód.

Awatar użytkownika
diselboy
Kia Masta
Czym jeżdzę: KIA Sportage III 1,7 CRDI "M", 7 rowerów

Postautor: diselboy » 18 lis 2025, 14:42

przy skrzyni hydrodynamicznej: do sprawdzenia poziom oleju i sterowanie , wygląda na za niskie ciśnienie oleju, popuszczający elektrozawór. Dwusprzęgłowa: może być spowodowana problemami z zużyciem sprzęgieł, awarią mechatroniki (modułu sterującego), niski poziom lub zła jakość oleju (szczególnie w skrzyniach mokrych) lub wadliwymi cewkami sterującymi.
1,7 CRDI "M' ka" Srebrna - wypatrzona: 25-03-2011, zamówiona: 01-04-2011, odebrana: 08-04-2011+ Ssangyong Korando D20T :kierownik: "Śmigamy po okolicach Roztocza"

bartoszw2
Nowy

Postautor: bartoszw2 » 25 lis 2025, 11:42

Usterka pojawia się przy aktywnym systemie start stop. Po odpaleniu obroty idą na 2.5 tys a auto nie jedzie. Rusza po 3s. Gdy dezaktywuje się system start stop samochód jedzie normalnie.

Nowak001
Nowy
Czym jeżdzę: Optima xl 1.7

Postautor: Nowak001 » 12 gru 2025, 17:40

BigW pisze:Samochód ma 80 tys. Dwumasa na pewno nie była wymieniana. Dzisiaj wrzucę auto na kobyłki i dokładnie obejrzę od spodu. Aż dziwne, że nikt nie miał podobnego problemu.

Witam czy udało się ustalić skąd to uderzenie ? Mam ten sam problem niestety , auto po wymianie sprzęgła wraz z kołem dwumasowym przejechane około 30 tys także po wymianie oleju i też czasami występuje właśnie takie uderzenie przy ruszaniu

BigW
Nowy

Postautor: BigW » 19 gru 2025, 16:23

Cześć. U mnie sporo się działo w tej kwestii. Na zagranicznym forum zasugerowano wymianę poduszek silnika i skrzyni. Po wymianie sytuacja poprawiła się o tyle, że te zerwanie nie jest tak głośne i rzadziej występuje. Przy okazji układ napędowy i zawieszenie zostały sprawdzone. Nic nie znaleziono. Oleje wymienione w skrzyni biegów, rozdzielczej, sprzęgle haldex i dyferencjale. Wał oraz półosie sztywne bez drgań.

Ostatnio podejrzane były nierówno zużyte klocki hamulcowe przód - tył. Rzeczywiście tylne klocki zużywają się dużo szybciej. Różnica była widoczna. Przednie klocki praktycznie nieruszone. Tył do wymiany. Podejrzewaliśmy, że przednie klocki są za mocno zaciśnięte i powodują hałas przy ruszaniu. Wymieniłem tylne na ten sam model (ATE), cały układ hamulcowy został wyczyszczony i nasmarowany. Przez 3 dni nic się nie działo. W czwartek wszystko wróciło do poprzedniego stanu. Hałas raz większy raz mniejszy, czasami ledwo słyszalny ale częstotliwość taka sama. Próbowałem szukać jakiejś reguły ale serio nie potrafię. Może częściej zdarza się to przy ruszaniu po długim postoju. To tyle.

W tej chwili kolejnym krokiem będzie odpowietrzenie układu hamulcowego po wymianie klocków i obserwacja. Skrzynia, silnik, hamulec postojowy działają poprawnie. Rozważę wymianę tarcz hamulcowych bo może dostały po dupie przy nierównych klockach.

Jak miałbyś zlokalizować mniej więcej miejsce hałasu to co byś wskazał? Dawaj jakieś sugestie, będziemy myśleć bo jestem na to strasznie wk...ny.

Awatar użytkownika
Bzyna15
Nowy
Czym jeżdzę: Kia Sportage III, 2010r, 163KM, benzyna

Postautor: Bzyna15 » 20 gru 2025, 12:52

Hej, mieliśmy ostatnio podobny przypadek w warsztacie - Sportage IV z tą samą skrzynią. U klienta pomogła wymiana poduszek silnika i skrzyni - znacząco zmniejszyło intensywność i częstotliwość tego uderzenia.

Sprawdźcie też klocki hamulcowe - u tego auta tylne zużywały się dużo szybciej niż przednie, co sugerowało że przednie mogą być za mocno zaciśnięte. Po wymianie tylnych i czyszczeniu układu było lepiej przez kilka dni, potem wróciło ale słabsze.

Ciężka sprawa do jednoznacznego zlokalizowania, ale te poduszki na pewno warto sprawdzić w pierwszej kolejności. Dajcie znać co wyszło u Was, bo może jakieś ustalenia pomogą i innym z tym problemem, a przy okazji sam zaspokoję swoją ciekawość.
Księga ulicy mówi jasno: "Kto zadziera z Wiesławem Paleta, tego na złom odwiezie laweta"

BigW
Nowy

Postautor: BigW » 09 sty 2026, 16:18

Cześć wszystkim. Tak jak pisałem w poprzednim poście, wszystkie 3 poduszki zostały u mnie wymienione. Bez efektu. W kwestii hamulców. Po analizie stanu klocków i tarcz, wymienione zostały tylne klocki, które były praktycznie zjechane do zera. Po wymianie częstotliwość i natężenie tego uderzenia spadły. 3 tygodnie jeżdżenia za mną. W tej chwili jestem na 99% pewny, że problem dotyczy układu hamulcowego. Przy spokojnej jeździe i delikatnym hamowaniu problem praktycznie nie występuje. Przy mocniejszym wciśnięciu hamulca podczas hamowania hałas pojawia się praktycznie za każdym razem. Wygląda to na blokujące się klocki co jest dziwne bo układ był sprawdzony, płyn wymieniony, tłoczki wyczyszczone i nasmarowane chodzą bardzo lekko i odbijają poprawnie. Poprawa jest wyraźna ale problem nie ustąpił. Dwie sprawy mnie ciągle niepokoją. Pierwsza, po uruchomieniu silnika i wciśnięciu hamulca zaczyna on powoli zapadać się pod stopą. Twardnieje po wrzuceniu biegu. Nie wiem czy tak powinno to wyglądać. Druga sprawa to poprzedni właściciel informował o grzejących się przednich tarczach hamulcowych. Prawdopodobnie z powodu źle założonych klocków. Czy przegrzane tarcze mogą trzymać klocki? Dodam, że samochód hamuje poprawnie. Podczas hamowania nie słychać nadmiernego tarcia czy bicia. Auto przeszło przegląd w zeszłym tygodniu. Wszystkie wskaźniki hamowania bardzo dobre. Moje kolejne kroki to prewencyjna wymiana tarcz i ponowne odpowietrzenie układu. Dam znać jakie to przyniesie efekty. Będę wdzięczny za wszelką pomoc i sugestie.

MAJKI4MOZA
Nasz Człowiek

Postautor: MAJKI4MOZA » 10 sty 2026, 09:32

Poczekaj z wymianą tarcz itp. Nie jestem mechanikiem, więc nie wiem czy da się to łatwo sprawdzić - pompa hamulcowa i ciśnienie, które wytwarza. To co piszesz o zapadającym się pedale hamulca sugerowałoby nieszczelność na pompie hamulcowej. Pytanie czy można wykazać że utrzymuje stałe (lub właśnie, że są wahania) ciśnienie w układzie hamulcowym. Bo jeśli pompa ma wahania ciśnienia, to może jakiś komputer każe jej podnosić opadające ciśnienie i zaczyna się wariackie wahanie w układzie.
Zatem pompa moim zdaniem do rozebrania i pewnie jest tam jakaś membrana w środku? Może ten element do wymiany?

Wróć do „UKŁAD NAPĘDOWY”