Android Auto

Wszystko o car audio w KIA Sportage i elektryce. Porady,awarie, itd.
Awatar użytkownika
Kasztelan
Uzależniony
Posty: 265
Rejestracja: 20 lut 2017, 22:55
Czym jeżdzę: KS IV 1,7CRDI 7DCT
Lokalizacja: Kraków

Re: Android Auto

Postautor: Kasztelan » 13 kwie 2018, 08:59

Chyba już wiem skąd moje problemy z Android Auto. Otóż zaczęły się od momentu zmiany telefonu na Huawei. Teraz dotarłem w necie do informacji, że generalnie Huawei na całym świecie ma z tym problem. Dotyczy to też marki Honor. I najgorsze, że ludzie zgłaszali im to już w 2016 roku. Dziś napisałem do Huawei w tej sprawie i niestety dostałem potwierdzenie, że EMUI czyli nakładka systemowa "gryzie" się z AA. I oczywiście pracują nad tym aby poprawić teb błąd :w łeb:
Tak więc, nie kupujcie Huawei i Honor jeśli nie chcecie problemów z AA !!

proxsima6
Bywalec
Posty: 42
Rejestracja: 22 lis 2017, 20:23
Czym jeżdzę: KIA SPORTAGE 1.6 GDI L BUSINESS LINE

Re: Android Auto

Postautor: proxsima6 » 13 kwie 2018, 11:05

Witam,

A na Samsungu Android Auto będzie działać ?

Pozdrowienia,

Awatar użytkownika
Kasztelan
Uzależniony
Posty: 265
Rejestracja: 20 lut 2017, 22:55
Czym jeżdzę: KS IV 1,7CRDI 7DCT
Lokalizacja: Kraków

Re: Android Auto

Postautor: Kasztelan » 13 kwie 2018, 13:08

Jeśli masz w telefonie android od 5.0 wzwyż, to nie powinno być problemów.

xRaVx
Bywalec
Posty: 99
Rejestracja: 06 mar 2018, 00:10
Czym jeżdzę: 1.6 T-GDI, Business Line + 19''

Re: Android Auto

Postautor: xRaVx » 16 kwie 2018, 00:01

proxsima6 pisze:A na Samsungu Android Auto będzie działać ?

Działa jak należy.

proxsima6
Bywalec
Posty: 42
Rejestracja: 22 lis 2017, 20:23
Czym jeżdzę: KIA SPORTAGE 1.6 GDI L BUSINESS LINE

Re: Android Auto

Postautor: proxsima6 » 17 kwie 2018, 13:29

Witam,

Znalazłem taką stronę na której można sprawdzić jaki telefon jest kompatybilny z systemem multimedialnym KIA .


Pozdrowienia,

proxsima6
Bywalec
Posty: 42
Rejestracja: 22 lis 2017, 20:23
Czym jeżdzę: KIA SPORTAGE 1.6 GDI L BUSINESS LINE

Re: Android Auto

Postautor: proxsima6 » 17 kwie 2018, 13:38

Witam,

Czy ktoś może wie czy mogą być podłączone jednocześnie 2 telefony do stacji multimedialnej w spotku ?

Pozdrowienia ,

Awatar użytkownika
Kasztelan
Uzależniony
Posty: 265
Rejestracja: 20 lut 2017, 22:55
Czym jeżdzę: KS IV 1,7CRDI 7DCT
Lokalizacja: Kraków

Re: Android Auto

Postautor: Kasztelan » 17 kwie 2018, 16:50

proxsima6 pisze:Znalazłem taką stronę na której można sprawdzić jaki telefon jest kompatybilny z systemem multimedialnym KIA .

Raczej skromną bazę telefonów posiadają.........
proxsima6 pisze:Czy ktoś może wie czy mogą być podłączone jednocześnie 2 telefony do stacji multimedialnej w sportku ?,

Z AA na pewno nie bo musisz mieć podłączony (przynajmniej obecnie)po kablu.

SkuterPL
Bywalec
Posty: 30
Rejestracja: 21 cze 2017, 16:55
Czym jeżdzę: Sportage 2017 L

Re: Android Auto

Postautor: SkuterPL » 17 kwie 2018, 18:20

Widziałem, że Android Auto wprowadzili obsługę bezprzewodową, ciekawi mnie czy dla aktualnych modeli będzie update, który dodaj u nas ta obsługę.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Interpilot
Nowy
Posty: 21
Rejestracja: 10 kwie 2017, 15:44
Czym jeżdzę: Sportage IV 1.6 GDI wersja M+Smart

Re: Android Auto

Postautor: Interpilot » 19 kwie 2018, 16:03

Nie wiem czy ktoś już znalazł ten film, ale może to być pomocne dla osób które nie moga korzystać z AA bo mają wersję MY16:

Wygląda na to, że to działa, ale jak dla mnie tylko wygląda, bo po włosku potrafię tylko zrozumieć kilka przekleństw :)

Może pomoże to kolegom którzy nie mogą używać AA w swoich Sportkach.

smali
Bywalec
Posty: 64
Rejestracja: 04 sie 2016, 00:35
Czym jeżdzę: Kia Sportage GT-Line 1.6 T-GDI 7DCT 4WD (MY2017)
Lokalizacja: Lublin

Re: Android Auto

Postautor: smali » 19 kwie 2018, 20:36

Nie wiem jak film. Jednakże jest gdzieś wątek odnośnie Tucsy'ego.
Pozdrawiam,
Piotrek

Awatar użytkownika
Kasztelan
Uzależniony
Posty: 265
Rejestracja: 20 lut 2017, 22:55
Czym jeżdzę: KS IV 1,7CRDI 7DCT
Lokalizacja: Kraków

Re: Android Auto

Postautor: Kasztelan » 19 kwie 2018, 22:27

Dzisiaj u mnie na AA pojawił się TIDAL. Dla niezorientowanych, to konkurencja dla Spotify, czyli streaming muzyki.

Gisek
Bywalec
Posty: 42
Rejestracja: 20 cze 2017, 00:13
Czym jeżdzę: kia sportage IV 1.6 TGDI 4x4

Re: Android Auto

Postautor: Gisek » 27 kwie 2018, 15:57

Też to mam:)

xluc
Bywalec
Posty: 42
Rejestracja: 22 wrz 2016, 09:11
Czym jeżdzę: Sportage GT-line 1.6 T-GDI DCT FN2 TE2 PNS

Re: Android Auto

Postautor: xluc » 28 kwie 2018, 09:03

:twisted:
smali pisze:Nie wiem jak film. Jednakże jest gdzieś wątek odnośnie Tucsy'ego.


Poniżej link.
viewtopic.php?f=62&t=5577

macx
Nowy
Posty: 1
Rejestracja: 13 maja 2018, 23:38
Czym jeżdzę: 1,6gdi L

Re: Android Auto

Postautor: macx » 14 maja 2018, 16:18

Czy jest szansa zeby zadziałal youtube ,przegladarka itpandroid auto ? chodzi o przeniesienie tresci z telefonu mam wersje y17 i jbl ale nie widzi nic poza aa podstawami aa mirror nie widzi..???

maciekl
Nowy
Posty: 20
Rejestracja: 07 mar 2018, 13:19
Czym jeżdzę: Kia Sportage IV 2.0 CRDI 6MT AWD M+SMART

Re: Android Auto

Postautor: maciekl » 15 maja 2018, 07:54

Standardowo AA nie umożliwia mirroringu/streamu ekranu telefonu. Na YTozna znaleźć film, jak instalując starszą wersję AA i google Play services oraz jedną z aplikacji spoza sklepu Play umożliwić streaming YT na ekranie auta.

maciekl
Nowy
Posty: 20
Rejestracja: 07 mar 2018, 13:19
Czym jeżdzę: Kia Sportage IV 2.0 CRDI 6MT AWD M+SMART

Re: Android Auto

Postautor: maciekl » 15 maja 2018, 07:59

U mnie po przeglądzie pojawił się problem z mediami na AA. Otóż gdy podłącze telefon i potem wybiorę media przyciskiem ze słuchawkami, żadna z aplikacji nie działa, pojawia się informacja, że nie można teraz uruchomić aplikacji. Dotyczy to google Play music, Spotify, tidal, TuneIn itd. Z kolei gdy najpierw odpalę utwór a potem posępne telefon, Spotify w AA czasem odpali się normalnie. Nie wiem, czy to wina aktualizacji AA? Mam 3.2.58.....

Przy okazji, po aktualizacji pojawiła się opcja wyboru utworu/playlisty/kontaktu po pierwszej literze, znosząc trochę ograniczenie w ilości przewijanych rekordów, narzucone przez KIA.

Gisek
Bywalec
Posty: 42
Rejestracja: 20 cze 2017, 00:13
Czym jeżdzę: kia sportage IV 1.6 TGDI 4x4

Re: Android Auto

Postautor: Gisek » 29 maja 2018, 22:40

maciekl pisze:Standardowo AA nie umożliwia mirroringu/streamu ekranu telefonu. Na YTozna znaleźć film, jak instalując starszą wersję AA i google Play services oraz jedną z aplikacji spoza sklepu Play umożliwić streaming YT na ekranie auta.

Jesteś w stanie podpowiedzieć albo podrzucić stronę, gdzie jest to pokazane? Ja to próbowałem zrobić, ale AA w aucie nie widzi dodatkowej aplikacji.

maciekl
Nowy
Posty: 20
Rejestracja: 07 mar 2018, 13:19
Czym jeżdzę: Kia Sportage IV 2.0 CRDI 6MT AWD M+SMART

Re: Android Auto

Postautor: maciekl » 01 cze 2018, 09:01

aaaaa

maciekl
Nowy
Posty: 20
Rejestracja: 07 mar 2018, 13:19
Czym jeżdzę: Kia Sportage IV 2.0 CRDI 6MT AWD M+SMART

Re: Android Auto

Postautor: maciekl » 01 cze 2018, 09:03

Od razu mówię, że nie próbowałem.

Czy ktoś tez ma problem ze Spotify i aplikacjami mediowymi? Musze je wcześniej odpalić na telefonie żeby zadziałały w AA...

Awatar użytkownika
Kasztelan
Uzależniony
Posty: 265
Rejestracja: 20 lut 2017, 22:55
Czym jeżdzę: KS IV 1,7CRDI 7DCT
Lokalizacja: Kraków

Re: Android Auto

Postautor: Kasztelan » 01 cze 2018, 14:56

Nie zauważyłem.

Awatar użytkownika
George
Nowy
Posty: 6
Rejestracja: 04 cze 2018, 08:18
Czym jeżdzę: Cee'd GT 2018

Re: Android Auto

Postautor: George » 04 cze 2018, 08:42

maciekl pisze:...Czy ktoś tez ma problem ze Spotify i aplikacjami mediowymi?

Tak ja mam z Deezer. Muszę odpalić i sprawdzić czy działa. W przeciwnym razie muszę wyczyścić cache.
maciekl pisze:...I jeszcze obserwacja co do przewijania listy playlist lub jakiejkolwiek innej - w ruchu można przewijać tylko kilka pozycji. .

I to jest trochę słabe.
Sama blokada jest potrzebna w czasie jazdy, ale problem jest taki że AA zblokuje aplikację do tego stopnia że staje się bezużyteczna i wraca do początkowego wyboru. Przy większej liście albumów lub playlist szukanie staje się niewykonalne :(

Awatar użytkownika
Kasztelan
Uzależniony
Posty: 265
Rejestracja: 20 lut 2017, 22:55
Czym jeżdzę: KS IV 1,7CRDI 7DCT
Lokalizacja: Kraków

Re: Android Auto

Postautor: Kasztelan » 04 cze 2018, 11:30

Nie zauważyłem Deezer na AA.
George pisze:I to jest trochę słabe.:(

I to jest dobre, bo to dla Twojego i naszego bezpieczeństwa :roll:

Awatar użytkownika
George
Nowy
Posty: 6
Rejestracja: 04 cze 2018, 08:18
Czym jeżdzę: Cee'd GT 2018

Re: Android Auto

Postautor: George » 04 cze 2018, 11:54

Czyli bezużyteczne skoro nie pozwala przeciągnąć listy do końca pod żadnym pozorem.
Jedyna opcja wybór listy przed ruszeniem i słuchanie w koło Macieju.

Dla przykładu - AA nie podłączone do radia wyświetla blokadę i odpuszcza po chwili. Więc za totalną blokadę i reset wyboru może być odpowiedzialny soft radia ?

Wysłane z mojego LG-H930 przy użyciu Tapatalka

Awatar użytkownika
Kasztelan
Uzależniony
Posty: 265
Rejestracja: 20 lut 2017, 22:55
Czym jeżdzę: KS IV 1,7CRDI 7DCT
Lokalizacja: Kraków

Re: Android Auto

Postautor: Kasztelan » 04 cze 2018, 12:02

Ja mam jakieś 5 albumów w Playliście i nie mam problemu z przewijaniem.

Gisek
Bywalec
Posty: 42
Rejestracja: 20 cze 2017, 00:13
Czym jeżdzę: kia sportage IV 1.6 TGDI 4x4

Re: Android Auto

Postautor: Gisek » 04 cze 2018, 12:46

Obecnie korzystam z wersji AA 2.9 i nie zauważyłem jakichś większych problemów. Udało mi się ożywić streaming i jestem happy:)

Awatar użytkownika
Kasztelan
Uzależniony
Posty: 265
Rejestracja: 20 lut 2017, 22:55
Czym jeżdzę: KS IV 1,7CRDI 7DCT
Lokalizacja: Kraków

Re: Android Auto

Postautor: Kasztelan » 04 cze 2018, 13:06

George pisze:Czyli bezużyteczne skoro nie pozwala przeciągnąć listy do końca pod żadnym pozorem.

Wolałbym nie mijać się z facetem, który właśnie przewija listę piosenek i nie patrzy na drogę. :)

Awatar użytkownika
George
Nowy
Posty: 6
Rejestracja: 04 cze 2018, 08:18
Czym jeżdzę: Cee'd GT 2018

Re: Android Auto

Postautor: George » 04 cze 2018, 13:21

Ok nie ma tematu.

Wysłane z mojego LG-H930 przy użyciu Tapatalka

maestro
Bywalec
Posty: 84
Rejestracja: 01 gru 2010, 12:05
Czym jeżdzę: pro cee'd + sportage business line AWD DCT7

Re: Android Auto

Postautor: maestro » 05 cze 2018, 10:53

Gisek pisze:Obecnie korzystam z wersji AA 2.9 i nie zauważyłem jakichś większych problemów. Udało mi się ożywić streaming i jestem happy:)


A można prosić o instrukcję :) ?.... ja jakiś czas temu walczyłem i mi się nie udało....

maciekl
Nowy
Posty: 20
Rejestracja: 07 mar 2018, 13:19
Czym jeżdzę: Kia Sportage IV 2.0 CRDI 6MT AWD M+SMART

Re: Android Auto

Postautor: maciekl » 08 cze 2018, 06:51

Wygląda na to, że to soft radia, dotyczy każdej listy w AA, niezależnie od aplikacji. Też popieram oryginalne rozwiązanie AA, z wstrzymaniem na chwilę. Przynajmniej do czasu aż Asystent poprawnie zrozumie polskie nazwy playlist, wykonawców itp.

Domyślnie AA obsługuje się głosem. I super, tylko średnio z rozumieniem polskiego, jak napisałem wyżej. Jeśli Kia wprowadziłaby ograniczenie czasowe jak w AA odpalonym tylko w tel, byłby to wg mnie pewien kompromis. Odnośnie mijania kogoś, kto szuka czegoś, spróbuj zadzwonić bezpośrednio z systemu audio do Przemysława, aby go znaleźć i tak ręcznie musisz przewinąć wszystkich Pawłów, Patryków, Piotrów itp. aż dojdziesz do rzeczonego Przemysława.

Dużo słucham muzyki. W bibliotece mam jej masę. Zwracam uwagę, że rozwiązanie Kii jest mocno ograniczone. Google próbuje to ominąć wprowadzając możliwość szukania po 1 literze, choć przy mojej liczbie rekordów na liście nie wystarczy. Bezpieczniej jednak byłoby gdybym mógł szybko odnaleźć pozycję na AA w samochodzie niż biorąc smartfon do ręki, odblokowując ekran i tam znajdując interesujący mnie album. Ech, Asystencie Goggle, zacznij wreszcie poprawnie rozróżniać polski i angielski:)

Awatar użytkownika
Kasztelan
Uzależniony
Posty: 265
Rejestracja: 20 lut 2017, 22:55
Czym jeżdzę: KS IV 1,7CRDI 7DCT
Lokalizacja: Kraków

Re: Android Auto

Postautor: Kasztelan » 08 cze 2018, 08:00

maciekl pisze: Odnośnie mijania kogoś, kto szuka czegoś, spróbuj zadzwonić bezposrednio z systemu audio do Przemysława, aby go znaleźć i tak ręcznie musisz przewinąć wszystkich Pawłów, Patryków, Piotrów itp. aż dojdziesz do rzeczonego Przemysława.

Masz rację, dlatego nigdy tego nie używam. Zresztą korzystanie ręczne z listy kontaktów w AA też jest bez sensu. Wchodzi w grę tylko wybieranie głosowe, choć z tym też bywają problemy, ale zauważam, że trzeba mieć ustalone zasady we wpisywaniu kontaktów do telefonu aby potem AA nie miał problemów z ich znalezieniem :)
maciekl pisze:Dużo słucham muzyki. W bibliotece mam jej masę. Zwracam uwagę, że rozwiązanie Kii jest mocno ograniczone. Google próbuje to ominąć wprowadzając możliwość szukania po 1 literze, choć przy mojej liczbie rekordów na liście nie wystarczy.

A nie lepiej Ci będzie wybierać muzykę głosowo ? Skoro dużo słuchasz muzyki, to pewnie znasz tytuły utworów lub albumów. Z tym AA świetnie daje sobie radę.

smali
Bywalec
Posty: 64
Rejestracja: 04 sie 2016, 00:35
Czym jeżdzę: Kia Sportage GT-Line 1.6 T-GDI 7DCT 4WD (MY2017)
Lokalizacja: Lublin

Re: Android Auto

Postautor: smali » 10 cze 2018, 06:50

Z tego co wiem to ograniczeń w przewijaniu na ekranie samochodu nie wprowadziła Kia tylko Google. Aktywuje się to automatycznie po wykryciu przez AA połączenia z samochodem. U kolegi w Ford Kuga też tak jest ze przewijanie listy z telefonu odblokowuje się po krótkiej chwili ale kiedy to samo robi po podłączeniu do samochodu, blokada nie chce się wyłączyć.

A tak BTW. Próbował ktoś skorzystać

Jest to appka do zmiany ograniczeń w AA. Ostatni update był co prawda w styczniu ale i tak nie wszyscy z nas korzystają z najnowszej wersji AA chociażby ze względu na streaming. Być może będzie kolejny powód do wstrzymania się z aktualizacją. Ja będę mógł to przetestować najwcześniej we wtorek.
Pozdrawiam,
Piotrek

Awatar użytkownika
George
Nowy
Posty: 6
Rejestracja: 04 cze 2018, 08:18
Czym jeżdzę: Cee'd GT 2018

Re: Android Auto

Postautor: George » 20 cze 2018, 11:55

Aktualizacja.
Wszelkie blokowanie list w aplikacjach AA włącznie z blokowaniem możliwości wpisania adresu w GMaps jest realizowane przez funkcję hamulca ręcznego.
Po zwolnieniu hamulca blokada działa.
Przy zaciągniętym hamulcu funkcjonalność jest pełna.

Tyle ode mnie.


Wysłane z mojego LG-H930 przy użyciu Tapatalka

Awatar użytkownika
Thomaster
Expert
Posty: 1296
Rejestracja: 21 sty 2015, 01:25
Czym jeżdzę: 1,6 GDI, 2012, L - very limited ;)
Lokalizacja: Bydgoszcz

Re: Android Auto

Postautor: Thomaster » 20 cze 2018, 16:38

Czyli podobnie jak w przypadku niededykowanych androidowych stacji multimedialnych wystarczy zlokalizować odpowiedni przewód w kostce i podpiąć go do masy. No chyba że w KS4 technologia zabrnęła tak daleko, ze tego typu komunikaty czytane są po CANie, ale jakoś tak nie do końca chce mi się w to wierzyć...

krulik
Nowy
Posty: 23
Rejestracja: 26 paź 2017, 13:11
Czym jeżdzę: Sportage 1.6 TGDI Business Line 7DCT AWD '17,
Citroen C4 '06

Re: Android Auto

Postautor: krulik » 20 cze 2018, 17:42

Hej, widziałem że kilka postów wyżej była mowa o stremingu YT na AA. Chyba w końcu nikt linku nie wkleił. Ja właśnie wróciłem do wersji 2.9 żeby to sprawdzić. Wygląda na to że wszystko zainstalowało się poprawnie. Sprawdzę dokładnie wieczorem jak będę miał dostęp do auta. Link z instrukcja poniżej:
https://youtu.be/v91QivdI8Cs

Gisek
Bywalec
Posty: 42
Rejestracja: 20 cze 2017, 00:13
Czym jeżdzę: kia sportage IV 1.6 TGDI 4x4

Re: Android Auto

Postautor: Gisek » 21 cze 2018, 13:46

Streaming działa fajnie,nawet ipla chodzi bez większego problemu. Jest tylko jeden szkopół, który mnie trochę irytuje. Żeby streaming chodził, to trzeba przywrócić Google Services do pierwotnej wersji, ponieważ ostatnie aktualizacje niepozwalają na obsługę aplikacji niewiadomego źródła.
I zaczynają się schody z poprawnością działania przeglądarki internetowej i Google Maps (to tak na szybko). Google Maps nie korzysta z konta Google, które jest ustawione w telefonie i nie pamięta ostatnich wybranych adresów,włąsnych wprowadzonych adresów.

Roberts193
Nowy
Posty: 9
Rejestracja: 25 mar 2018, 06:03
Czym jeżdzę: 1.6 GDI M+Smart

Re: Android Auto

Postautor: Roberts193 » wczoraj, 01:04

Gisek, czy mógłbyś bardziej szczegółowo opisać jak Ci się udało uruchomić wideo na ekranie, jak przywrócić google services, jaką wersje masz AA. Ja próbowałem na wersjach 2.9, 3.2 i 3.3, za każdym razem wyświetla się carstream, ale po jego uruchomieniu pokazuje ekran " click last button...".
Jak uruchomię w telefonie youtube auto to w głośnikach auta słuszę dźwięk a obrazu zero.


Wróć do „CAR AUDIO”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika