Antena - szumiące radio

Wszystko co dotyczy NEW KIA SPORTAGE od roku produkcji 2015
jarek_ol
Bywalec
Czym jeżdzę: Sportage 4 1,6 GDI

Antena - szumiące radio

Postautor: jarek_ol » 24 kwie 2026, 09:29

Dzień dobry Panowie.
Przeszukałem wszystkie wątki, ale nie znalazłem odpowiedzi.
Proszę więc o podpowiedzi.

Od jakiegoś czasu, radio słabo zbiera fale radiowe i nawet w mieście zaczyna szumieć.
GPS działa prawidłowo.
Po sugestiach z forum zdjalem płetwę z dachu, rozebrałem ja i na oko laika wygląda jak nowe, brak wytopien, zacieków nawet rdzy nie ma. Założyłem z powrotem.

Stąd moje pytanie.
Czy istnieją jakieś miejsca w samochodzie aby sprawdzić czy nie wypiela się jakaś kostka, połączenie itp. czy pozostaje w ciemno kupić jakąś używkę i przetestować.
Z drugiej strony, nawet jakbym kupił używkę a okaże się że tak samo szumi, to będą wtopione pieniądze.

Antena 96210-f1400 aa9

CB robson
Nowy
Czym jeżdzę: 1.7 CRDI virus

Re: Antena - szumiące radio

Postautor: CB robson » 24 kwie 2026, 19:20

radio orginalne, czy wymienione na Android?

Awatar użytkownika
diselboy
Kia Masta
Czym jeżdzę: KIA Sportage III 1,7 CRDI "M", 7 rowerów

Postautor: diselboy » 24 kwie 2026, 20:53

TTTM (ten typ tak ma). co prawda III ale po jakimś czasie radio zaczęło słabo odbierać, dokładnie jak opisujesz. Szczególnie na jednym zakresie i nie wiem czy to wina nadajnika w okolicy czy w radio coś sie rozstroiło na jednej z częstotliwości. Wcześniej miałem zasięg na całej trasie od wyjazdu z domu np. do Krakowa, teraz fale się gubią nawet na otwartej przestrzeni. RFM, Zetka chodzą jak burza, jedynka której słucham w trasie dno, zaniki szumy, wypadanie czestotliwości.
1,7 CRDI "M' ka" Srebrna - wypatrzona: 25-03-2011, zamówiona: 01-04-2011, odebrana: 08-04-2011+ Ssangyong Korando D20T :kierownik: "Śmigamy po okolicach Roztocza"

CB robson
Nowy

Postautor: CB robson » 24 kwie 2026, 21:59

U mnie ostatnio też występuje słaby sygnał i problemy z odbiorem stacji, bez względu na pogodę. Ale, co ciekawe.. podłączam zwykłą antenę-bat z grypy VW, przyklejam taśmą na dachu, tak na sztukę, i radio działa. Kiedyś też miałem problem z odbiorem i jakoś... samo się poprawiło. Dodam, że rozbierałem płetwe, i złącza są w b.dobrym stanie, bez odznak korozji. W majówkę może jeszcze raz się do tej płetwy zabiorę

jarek_ol
Bywalec

Postautor: jarek_ol » 25 kwie 2026, 18:45

Radio Oryginał. MY 17 compact

Nadajniki w okolicy nie mają znaczenia, gdyż w innych samochodach działają radia bez problemu.

TTTM może i tak, ale nie da się słuchać żadnej stacji radiowej, szumi i gubi, poza oczywiście DABem gdzie albo jest albo nie ma.

Ktoś coś jakieś propozycje?
Może ktoś tak miał i rozwiązal problem.

Tak jak pisałem nie chce inwestować w nową płetwę nie mając choć cienia pewności że ona jest za to odpowiedzialna.

CB robson
Nowy

Postautor: CB robson » 25 kwie 2026, 20:07

Dzisiaj zabrałem się za tą antenę i ewidentnie jest padnięta. Najprostszym sposobem sprawdzenia płetwy jest rozebranie jej, odkręcenie plytki , trzeba ją wypchnąć prze złącze wzmacniacza, i podłączyć kabelkiem inną antenę, w moim przypadku był to bat z grupy VW, i radio zaczęło gadać stacją na której były szumy. Jeszcze przyjrzę się tej płytce, ale jest tam tak upchana aparatura, że nie dam rady znaleźć przyczyny, jestem za cienki na takie szukanie. trzeba będzie gdzieś zamówić. Pozdrawiam

Awatar użytkownika
diselboy
Kia Masta
Czym jeżdzę: KIA Sportage III 1,7 CRDI "M", 7 rowerów

Postautor: diselboy » 26 kwie 2026, 11:00

u mnie bez znaczenia, zaczęło sie na "bacie", próbowałem zmieniać na inne, problem ciągle na "jedynce" . Kupiłem "płetwę" załorzyłem, było z początku dobrze ( ze dwa miesiące ) i zaczęło gubić. Czyściłem styki, sprawdzałem kabel, bez rezultatu. RFM, Zetka, Złote przeboje , Trwam, Radio lublin bez problemu, tylko jedynka szumi i gubi fale. Zgłaszałem do nadzoru częstotliwości, sprawdzali , jest ok a radio nadal szumi.
1,7 CRDI "M' ka" Srebrna - wypatrzona: 25-03-2011, zamówiona: 01-04-2011, odebrana: 08-04-2011+ Ssangyong Korando D20T :kierownik: "Śmigamy po okolicach Roztocza"

jarek_ol
Bywalec

Postautor: jarek_ol » 26 kwie 2026, 11:11

Mam antenę 96210-f1400

Czym się różni 96210-j7700? Czy może służyć jako zamiennik.
Czy będzie działać?

Czy trzeba szukać identyczna jaką mam?

CB robson
Nowy

Postautor: CB robson » 26 kwie 2026, 12:07

Ta nowo kupiona płetwa padła? Uuu.. jeśli tak to bym się zagotował. Przeglądałem net... 3-4stòwy urzywka... w życiu nie dam. Zamówiłem na ali za ponad stówkę. Zobaczymy co przyjdzie i jak długo podziała, będzie trzeba wtyczkę przerobić. Jak padnie, przerobie płetwe na krótki bat, omijając elektronikę, dopóki gps będzie działał. Sa wzmacniacze fm na 12V, u mnie trochę pomagał, ten w antenie tylko wzmagał zakłócenia.

CB robson
Nowy

Postautor: CB robson » 26 kwie 2026, 12:27

jarek_ol pisze:Mam antenę 96210-f1400

Czym się różni 96210-j7700? Czy może służyć jako zamiennik.
Czy będzie działać?

Czy trzeba szukać identyczna jaką mam?

Tak na pierwszy rzut oka.... kształtem płetwy, myślę, że tylko tej samej górnej części obudowy.

CB robson
Nowy

Postautor: CB robson » 26 kwie 2026, 15:04

Aaa i taka uwaga, ostrożnie wpinajcie tą kostkę przy płetwie. Tam w konektorze jest cieniutki jak włos pin

jarek_ol
Bywalec

Postautor: jarek_ol » 03 maja 2026, 10:35

Jeszcze jedno pytanie.

Może cały problem w kijance polega na tym, iż płytki scalone są umiejscowione pod płetwa centralnie na dachu. Podczas upałów gdy samochód stoi w słońcu np. na parkingu, to nie ma bata gdy nagrzeje się cała karoseria to ścieżki na płytkach nie ulegną zniszczenia. Z czasem muszą.

W innych samochodach, sprawdzałem jest to inaczej rozwiązane.

A pytam, gdyż się zastanawiałem.
Wczoraj cały dzień stał w cieniu i radio gra idealnie.
Ma to znaczenie czy nie?

CB robson
Nowy

Postautor: CB robson » 09 maja 2026, 12:20

Witam Panowie. Napisałem się tyle i wcielo gdzieś ten wpis, więc piszę jeszcze raz. Przyszła antena z Ali i... nic nie jest lepiej, a tania nie była. Nadal po dotknięciu zwykłego bata jest lepszy odbiór. Ja już nie mam siły, poległem. Gdzieś czytałem, że odbiór na batach jest lepszy i te płetwy się chowają. Zamontowałem dodatkowy wzmacniacz, taki tam za 30zl. z allegro, jest trochę lepiej. Żadnen seperator antenowy nie pomaga a wzmacniacz ten w płetwie na pewno działa. Dodam, że radio to multistacja na androidzie i kiedyś lepiej odbierało stacje. Cóż...poza miastem, trzeba będzie słuchać iner. radia z Janosika. Ktoś tutaj napisał o pogodzie, w moim przypadku nie ma wpływu. Może ktoś jakieś sugestie, jestem tutaj na ,, czuwaniu ". Pozdrawiam

Wróć do „MODEL SPORTAGE IV OD 2015 roku”