Witam.
Mam problem z moją Kia. Rok temu była na wymianie sprzęgła i dwumasy. Ostatnio zauważyłem problem przy przyspieszaniu (znowu). Przy około 2 tys obrotów auto zaczyna znowu lekko skakać na obrotach tak jakby dwumase szlak trafił. Tylko nie za każdym razem i nie jak się powoli przyspiesza tylko przy butowaniu. Po dzisiejszej rozmowie i diagnostyce ogólnej przez mechanika wykluczył problemy ze sprzęgłem ( na 1 but do spodu, zero skoków obrotów, przy dławieniu silnika na każdym biegu wzorowo). zaspokoiło go natomiast przy gaszenia taki dziwny dźwięk z układu doładowania( jeżeli ktoś ma ten model prosiłbym o podesłanie filmiku, lekko złapać za rurę która idzie do intercoolera i zgasić silnik), i znowu to samo nie za każdym razem ten dźwięk wystepuje. Mówił mi że miał tak kiedyś w oplu, okazało się że był problem z turbiną. Sam mechanik chciał aby poszukać odpowiedzi bo o ile zestaw sprzęgła ma jeszcze gwarancję to nie chce mnie wpędzać w niepotrzebne koszty niepotrzebnego montażu. Pozdrawiam
Skaczące obroty 2.0 CRDI
-
- Uzależniony
- Czym jeżdzę: ProCeed'08 D4EA 140KM,I30'09 D4FB 90KM,Megane 4'18 H5H 100KM
Re: Skaczące obroty 2.0 CRDI
Każdorazowo po wyłączeniu silnika zamyka się na sekundę klapa gasząca - ta przykręcona do kolektora dolotowego, wchodzi do niej rura z intercoolera. To może być źródło dźwięku. Nagraj to może.
Jak samochód ma już swoje lata, a nawet w świeżych się zdarza, często drobne awarie powodują nieszczelności. Dlatego warto zacząć od sprawdzenia dolotu i wydechu. Trzeba podłączyć generator dymu, sprawdzić głównie dolot, odmę.
Z reklamacją na sprzęgło czy dwumasę szkoda czasu, oni zawsze coś wymyślą by nie uznać.
Z reklamacją na sprzęgło czy dwumasę szkoda czasu, oni zawsze coś wymyślą by nie uznać.
https://drive.google.com/file/d/1HjAE3c ... sp=sharing
Załączam link z nagraniem jak wyłączam silnik. Chciałem wam również pokazać jak się auto zachowuje, niestety po 10 min jazdy ani razu skok obrotów nie wystąpił, natomiast dziwny dźwięk przy gaszeniu już tak. w około 4-5 sekundzie macie ten dziwny dźwięk.
Załączam link z nagraniem jak wyłączam silnik. Chciałem wam również pokazać jak się auto zachowuje, niestety po 10 min jazdy ani razu skok obrotów nie wystąpił, natomiast dziwny dźwięk przy gaszeniu już tak. w około 4-5 sekundzie macie ten dziwny dźwięk.
- diselboy
- Kia Masta
- Czym jeżdzę: KIA Sportage III 1,7 CRDI "M", 7 rowerów
dzwię ewidentnie związany z obracającą sie częścią , dla mnie zostaje tylko jedna która się jeszcze kręci po wyłączeniu silnika, niestety turbina i obym się mylił.
1,7 CRDI "M' ka" Srebrna - wypatrzona: 25-03-2011, zamówiona: 01-04-2011, odebrana: 08-04-2011+ Ssangyong Korando D20T
"Śmigamy po okolicach Roztocza"