2.0 CVVT bierze olej.

Baza wiedzy i opinie dotyczące silnika. Raporty awaryjności i spalania.
Bartoszko93
Bywalec
Czym jeżdzę: Sportage 3 2.0 163km

2.0 CVVT bierze olej.

Postautor: Bartoszko93 » 15 cze 2024, 23:23

Zakupiłem spotka niecały rok temu. Po pierwszych dwóch trasach wyskoczyła mi lampa alladyna, ok dolałem litr i spokój w marcu wymiana oleju zrobiłem jakieś 3tys większość na eskach i dziś znowu lampa się pojawiła i stan na minimum. Czy te silniki biorą olej bo z tego co czytałem przed zakupem niby solidne pancerniaki. Poprzedni właściciel mówi że od wymiany do wymiany nigdy nie dolewał oleju..

bocian
Nowy
Czym jeżdzę: 1,6 GDI XL

Re: 2.0 CVVT bierze olej.

Postautor: bocian » 07 lip 2024, 18:36

No cóż.. litr na 3 tys. to już nie jest mało i zdrowy silnik przy normalnej eksploatacji nie powinien takich ilości pobierać. Może zapieczone lub zużyte pierścienie? Jakieś wycieki? Jaki przebieg? Jaki olej i co ile wymieniany? Czy oprócz tego pojawiły się jeszcze jakieś niepokojące objawy np. podejrzane stuki, hałasy?

Gawon
Uzależniony
Czym jeżdzę: 1.7 crdi SLS

Postautor: Gawon » 08 lip 2024, 19:01

Jak typowy Polak się zachowam, nie znam się ale ale wypowiem się. Myślę że wycieki byś zobaczył, zobacz czy po nocy puszcza "bąka". Nie wiem jak tam jest z odmą, ale to też często pomijany aspekt w silnikach.

Bartoszko93
Bywalec
Czym jeżdzę: Sportage 3 2.0 163km

Postautor: Bartoszko93 » 12 sie 2024, 12:21

Bąkow nie ma żadnych, stuki w silniku i owszem są i nie mam pojęcia co to może być. Stuka coś na postoju ale jak wciskam sprzęgło to słabnie i nie wiem czy to skrzynia czy one padały czy są żywotne czy to coś innego. Przy przyspieszaniu do 2k obrotów coś rzezi ale mam łącznik elastyczny do wymiany pokładam nadzieję że to to bo jak nie to się załamie totalnie. Przebieg mam 190tys polski salon przeszłość znam.

Wróć do „SILNIK”