Problem z ESP OFF

Wszystko o elektryce i elektronice w KIA Sportage II.
Maniek84
Nowy
Czym jeżdzę: Kia sportage ll 2.0i 2008

Problem z ESP OFF

Postautor: Maniek84 » 20 lis 2025, 19:42

Witam.
Mam problem z zapalająca się kontrolką ESP OFF podczas jazdy. Dokładnie po 1 minucie jazdy bez wciśnięcia pedału hamulca. Wymieniłem dwa włączniki ( czujniki) pod pedałem hamulca i dalej to samo. Światła stop działają normalnie, żarówki też były wymienione na nowe. Gdzie szukać przyczyny? Proszę o pomoc. Kia Sportage ll 2.0 2008

henryk_kania
Uzależniony
Czym jeżdzę: Sportage II 2.0 16V 4WD 2006 + LPG

Re: Problem z ESP OFF

Postautor: henryk_kania » 21 lis 2025, 11:23

No jeszcze używane są pewnie czujniki ABS, ale skoro nie wywala błędu ABS to chyba są OK.
Oprócz tego zostaje jeszcze czujnik przyspieszenia, który jest jeśli dobrze pamiętam tam, gdzie ręczny i lewarek oraz czujnik położenia kierownicy - w tej "spiralce" przy kierownicy chyba.

A jak te dwa elementy sprawdzić - ciężko, najlepiej jakby mieć dostęp do działających części, podmieniać i sprawdzać.
Bo tak ogólnie to jest procedura pomiaru podstawowych parametrów w przypadku, gdy zostaną zapisane błędy (jak coś napisz na priv, nie wiem czy wolno tak tu wklejać instrukcje serwisowe). A diagnozować najlepiej dedykowanym interfejsem. Możnaby próbować za pomocą Cascade, ale nie wiem, czy używając niemodyfikowanego kabla VAG Commander się to uda (ogólnie w moim wypadku cascade działa bardzo kapryśnie). Wtedy możnaby po prostu odczytać kod błędu z komputera ESP i będzie wiadomo przez który czujnik.

Wróć do „ELEKTRYKA”