Naprawa kamery cofania
- Owca007
- Kia Masta
- Czym jeżdzę: A4 B9 Quattro Avant lepsze od kia :D
Re: Naprawa kamery cofania
Kozakos Profesoros good job 

Kierowca bombOWCA fanatyk przeróbki i modernizacji motoryzacji 

Witam w mojej optime kamerka też padła, sprawdzałem ja, odkrecilem było sporo silikonu już się ktoś nią bawił, w środku wygląda jak nowa, ale soczewka jest cała w plamach, nie mam jak napisać pw. Bo jestem nowym użytkownikiem.
-
- Nowy
- Czym jeżdzę: Kia Sorento XM 2.0 CRD 2011
Pomocy potrzeba mnie w temacie kamery cofania do mojej Sorento. Wiem, że to nie Sportage ale mam nadzieję że pomożecie. Moje Sorento XM z 2011 ma co prawda wyświetlacz w lusterku ale się przydaje, bo wiecie jak się manewruje kioskiem ruchu. Obecnie mam trzecią zepsutą kamerkę! Dwie pierwsze oryginalne (druga wymieniona na gwarancji) a trzecia używana która po 2 miesiącach padła. Zanim przeczytałem dyskusję w tym temacie na forum niestety wyrzuciłem tą ostatnią. Czy jest możliwość kupienia naprawionej i uszczelnionej kamerki, żebym 2 razy nie musiał rozmontowywać klapy. Nie potrafię sam wydobyć kamerki, bo na codzień robię bardziej w ciesielce.
Serwis zaoferował mi nową za 1500zł więc szukam alternatywy.
Serwis zaoferował mi nową za 1500zł więc szukam alternatywy.
- Thomaster
- Expert
- Czym jeżdzę: 1,6 GDI, 2012, XXL - very limited ;)
Witamy na forum.
Jeżeli chcesz naprawiać kamerę to podesłałem Ci na PW kontakt do mnie.
Jeżeli chcesz naprawiać kamerę to podesłałem Ci na PW kontakt do mnie.
Podejrzewam,że łatwo nie było, ale za to efekt końcowy jak najbardziej zadowala.
Za odsetek ceny nowej kamery, kolega @Thomaster, pasjonat, hobbista i zawodowiec w jednym naprawił moją kamerkę.
Bardzo dziękuję.
Za daleko mieszkam, żeby się spotkać przy piffku, dlatego też
w wersji cyfrowej.
Pozdrawiam,
Za odsetek ceny nowej kamery, kolega @Thomaster, pasjonat, hobbista i zawodowiec w jednym naprawił moją kamerkę.
Bardzo dziękuję.
Za daleko mieszkam, żeby się spotkać przy piffku, dlatego też

Pozdrawiam,
- Thomaster
- Expert
Ciesze się, że mogłem pomóc 

- cyberiusz
- Bywalec
- Czym jeżdzę: KIA Sportage III 1.6 GDI wersja XL + orange premium
- Gadu Gadu: 766557
Witam
Wysłałem kamerkę do naprawy zgodnie z rozmową telefoniczną do kolegi Thomaster. Paczka poszła Pocztą Polską. Czekam z niecierpliwością na dobre wiadomości
Wysłałem kamerkę do naprawy zgodnie z rozmową telefoniczną do kolegi Thomaster. Paczka poszła Pocztą Polską. Czekam z niecierpliwością na dobre wiadomości

KIA Sportage III 1.6 GDI wersja XL (D2A) + orange premium
- Thomaster
- Expert
To może Twoje te zgliszcza oklejone taśmą klejącą z obciętym kablem? Pytam bo szukam właściciela tych zwłok - przysłał kamerę ale zapomniał dołączyć kontaktowego numeru telefonu...
Chciałem bardzo serdecznie podziękować autorowi tematu.
Naprawił mi kamerę i wszystko działa idealnie.
Żona wysłał w pudełku w szmatach bez adresu zwrotnego a mimo wszystko całość się udała.
Kontakt z Panem wzorcowy odpowiada po kilkunastu minutach.
Kamera wróciła jak nowa z fabryki. Serwis (KIA Nadarzyn) chciał 2000 zł
Serdecznie polecam
Naprawił mi kamerę i wszystko działa idealnie.
Żona wysłał w pudełku w szmatach bez adresu zwrotnego a mimo wszystko całość się udała.
Kontakt z Panem wzorcowy odpowiada po kilkunastu minutach.
Kamera wróciła jak nowa z fabryki. Serwis (KIA Nadarzyn) chciał 2000 zł
Serdecznie polecam
- Thomaster
- Expert
Ciesze się, że mogłem pomóc 

Cześć. Mam dwa pytania. Do kamerki idą 4 kable. Biały (Bo nie zolty) wideo, czerwony zasilanie, czarny masa i czwarty różowy, niby minus wideo, ale czy na pewno?
Pytam, bo podłączam zamiennik i ten kabel zostaje wolny. Być może wiąże się to z drugim tematem.
Mianowicie podłączyłem kamerkę i pare razy po włączeniu zapłonu na kilka sekund był super obraz, po czym zaczynał skakać. Czyli najpierw ładny obraz z liniami pomocniczymi z kamerki, później obraz czarnobialy skacze, linie są fabryczne + ten napis check surroundings.
Pomocy...
Pytam, bo podłączam zamiennik i ten kabel zostaje wolny. Być może wiąże się to z drugim tematem.
Mianowicie podłączyłem kamerkę i pare razy po włączeniu zapłonu na kilka sekund był super obraz, po czym zaczynał skakać. Czyli najpierw ładny obraz z liniami pomocniczymi z kamerki, później obraz czarnobialy skacze, linie są fabryczne + ten napis check surroundings.
Pomocy...
- Thomaster
- Expert
Jaki zamiennik podłączasz? Jakiś chińczyk uniwersalny?
Tak. Kabel zasilania, kabel video i tyle. Natomiast właśnie nie wiem co w tych kablach od kamery idzie, żeby się dobrze wlutować. Do centralnego pinu i do obudowy?
Edit
Podmienilem końcówkę kabla cinch nas taki z trzema zylami, żółtą, czarną i czerwoną. Podłączam żółtą do białej i czarną do tej różowej co została. Czerwony jest chyba do wzbudzania wyswietlacza, niepotrzebny. Bez zmian. Na chwilę po podłączeniu pojawia sie obraz, 6 sekund i znowu skacze czarno biały. Wydaje mi się, że jakieś zakłócenia po włączeniu zapłonu wchodzą w grę.
Edit
Podmienilem końcówkę kabla cinch nas taki z trzema zylami, żółtą, czarną i czerwoną. Podłączam żółtą do białej i czarną do tej różowej co została. Czerwony jest chyba do wzbudzania wyswietlacza, niepotrzebny. Bez zmian. Na chwilę po podłączeniu pojawia sie obraz, 6 sekund i znowu skacze czarno biały. Wydaje mi się, że jakieś zakłócenia po włączeniu zapłonu wchodzą w grę.
- Owca007
- Kia Masta
Moim zdaniem to winna samej kamerki. Auto daje 6V ona pewnie chce mieć 12V. Sprawdź ją na zasadzie, że dwa sygnałowe zostaw podpięte do oryginalnego kabla, a zasil ją z 12V z lampy wstecznego. Obstawiam, że to jest to.

- Thomaster
- Expert
Dokładnie tak jak pisze Adam - może być zbyt małe napięcie dla chińczyka.
hej tu większy brat,
czytam wątek bo mam taki sam problem w sorento, nic nie zmieniło podpięcie zewnętrznego zasilania (użyłem zasilacza 230v/12V). Obstawiam tu zakłócenia. Trzeba to zaekranować albo nałożyć filtr z ferrytem...lub zewrzeć obie masy ( - zasilania i masa sygnału). Oby tylko tyle, postaram się to dziś zrobić.
czytam wątek bo mam taki sam problem w sorento, nic nie zmieniło podpięcie zewnętrznego zasilania (użyłem zasilacza 230v/12V). Obstawiam tu zakłócenia. Trzeba to zaekranować albo nałożyć filtr z ferrytem...lub zewrzeć obie masy ( - zasilania i masa sygnału). Oby tylko tyle, postaram się to dziś zrobić.
- Owca007
- Kia Masta
Dziwie się bo zakładałem tych kamer więcej niż mam włosów na głowie i z takim czymś się nie spotkałem, a kamery od czajna po sony wszystkie testowałem co było i działało należycie.

- Thomaster
- Expert
A tak jeszcze zapytam - nie lepiej spróbować naprawić oryginalną kamerę zamiast zamiennik pakować do auta?
Zamiennik to 40zł. Naprawa zapewne więcej. Jak kupiłem auto to też początkowo takie zakłócenia były a potem przestała dzialac. Do dziś podejrzewałem samą kamerę ale coś mi mówi że może kabel jest przetarty albo jakaś złączka po drodze słabo styka. Oczywiście że wolę oryginalną, kto ma z Was na zbyciu? "Owca" a jak łączyłeś szczególnie masę i - ? Czy odcinek od kamery do pierwszej wtyczki KIA izolowałeś dodatkowo ekranem itp?
Thomaster, obiecuje wysłać Ci nową jak nie uruchomię tego chinola albo się zepsuje.
Maria, pomogło?
Maria, pomogło?
Nie naprawiłem ;( A zrobiłem: przylutowałem wtyki na nowo - test, filtry ferrytowe - test, oplot - test, zwarcie obu mas - test - Wszystkie kombinacje żadnych różnic, obraz jest cały czas jakby bledszy i mruga. Test na zewnętrznym monitorze i przy zewnętrznym zasilaniu kamera działa. Kamera podłączona "na krótko" po ominięciu jednej (u mnie żółtej) wtyczki i podpięta do kolejnej, to samo śnieży. Ruszałem na różne sposoby przewodami od kamery aż po przegub wchodzący z klapy pod dach - żadnych różnic.
Wychodzi mi, że albo problem z kablem albo , z podłączeniem z fabryczną nawi albo z nawi.
Nie robiłem odłączenia akumulatora, nie zaglądałem do kompa ... może tu szukać?
Wychodzi mi, że albo problem z kablem albo , z podłączeniem z fabryczną nawi albo z nawi.
Nie robiłem odłączenia akumulatora, nie zaglądałem do kompa ... może tu szukać?
Wróć do „ZRÓB TO SAM- BĄDŹ JAK ADAM SŁODOWY”