Kia EV3

Dyskusja o innych modelach pokrewnych z Kia Sportage.
Awatar użytkownika
michal55yh
MODERATOR
Czym jeżdzę: 1.6 MHEV GT-Line

Kia EV3

Postautor: michal55yh » 26 gru 2024, 20:42

Kia EV3 to kolejny etap elektrycznej transformacji koreańskiego producenta. Firma zamierza wprowadzić na rynek aż 11 elektrycznych modeli do 2026 roku. Co więcej, od 2035 roku, kiedy zacznie obowiązywać zakaz sprzedaży samochodów spalinowych, Kia ma zamiar oferować w Europie wyłącznie pojazdy elektryczne. W tym kontekście, Kia EV3 jest kolejnym modelem po EV6 i EV9, który ma wspierać realizację tych ambitnych planów.

Kia podkreśla, że nowy elektryczny model korzysta z technologii stosowanych w EV6 i EV9. W zakresie designu, szczególnie wyraźnie widać wpływy EV9, zwłaszcza w charakterystycznym układzie oświetlenia. Przednia część pojazdu została zaprojektowana zgodnie z koncepcją "Twarz Tygrysa", co widać m.in. w świetlnych detalach przypominających kły.

Miałem przyjemność przetestować nową Kia EV3 w wersji GT-Line i porównać ją bezpośrednio z modelem EV9. Moje pierwsze wrażenia są bardzo pozytywne, a odczucia z jazdy zdecydowanie na plus. Niestety, są pewne szczegóły, które psują ogólne wrażenie. Dotyczą one wnętrza i systemów, które, mimo dobrego pomysłu, mogły zostać lepiej dopracowane. Zamiast tradycyjnego podłokietnika ze schowkiem mamy tu rozwiązanie przypominające "deskę do prasowania". Ponadto, plastikowa deska rozdzielcza, przypominająca te spotykane w samochodach dostawczych niższej klasy, jest rozczarowująca (choć zapewne pod kątem ekologicznym i recyklingu ma sens). Do tego dochodzą niedopracowane systemy: ISLA, który błędnie rozpoznaje znaki drogowe oraz nadmiernie wrażliwy system monitorowania uwagi kierowcy.

Obrazek
Kia Sportage 1.6 MHEV DCT FWD GT-Line
Skradziona :wmur: Kia Stinger GT-Line :niewiem:
EX Kia Optima 1.7 CRDI AT XL
EX Kia cee'd 1.4 CRDI M
EX KS 1.7 CRDI M

Awatar użytkownika
Thomaster
Kia Masta
Czym jeżdzę: 1.6T-GDI HEV GT-Line

Re: Kia EV3

Postautor: Thomaster » 30 gru 2024, 12:40

Osobiście jestem ciekaw co wyjdzie z tych rezygnacji ze sprzedaży aut spalinowych. Mówię pod kątem nie tyle przestawienia się z korzystania ze stacji benzynowych na ładowarki co pod kątem dostępności i ładowarek i infrastruktury energetycznej potrzebnej do takich rozwiązań.
Sportage HEV 1.6T-GDI GT-Line MY2025
Ceed 1.4T-GDI 7DCT L BL+ 2020

Awatar użytkownika
michal55yh
MODERATOR
Czym jeżdzę: 1.6 MHEV GT-Line

Re: Kia EV3

Postautor: michal55yh » 30 gru 2024, 19:19

Ja tego nie widzę. O ile mamy możliwość wyboru pomiędzy spalinówkami, HEV, PHEV, EV etc ma to sens. W innym wypadku nie bardzo.
Kia Sportage 1.6 MHEV DCT FWD GT-Line
Skradziona :wmur: Kia Stinger GT-Line :niewiem:
EX Kia Optima 1.7 CRDI AT XL
EX Kia cee'd 1.4 CRDI M
EX KS 1.7 CRDI M

Wróć do „INNE MODELE KIA”