Co sprawia, że z czasem auto staje się coraz głośniejsze?

Dyskusja na tematy gdzie indziej niepasujące.
Awatar użytkownika
color1
MODERATOR
Czym jeżdzę: Kia Sportage 2.0 DOHC (L ; D5U ; Alpine Grey)

Co sprawia, że z czasem auto staje się coraz głośniejsze?

Postautor: color1 » 08 lis 2025, 15:28

Jak w tytule, ale rozwinę temat i dopytam, czy jest jakiś sposób aby przywrócić "dawny blask" Kijance w tej materii? Jak pamiętam auto prosto z salonu było tak ciche że na postoju nie było nawet słych czy silnik pracuje, i wewnątrz i na zewnątrz prawie też (tylko lekki szum). Teraz po latach to po prostu klekot (silnik, skrzynia, zawieszenie) i tym bardziej irytuje, że wczoraj trochę przejechałem się nowym Tusconem. Nawet przejazd przez progi zwalniające jest niemal bezszelestny zaś w mojej Sportage coś stuka, skrzypi...
OK rozumiem, może w Tucsonie nowe bardziej skuteczne materiały wyciszające, może lepsza izolacja na przegrodzie, nie wiem jak z podłogą ale w zeszłym roku w wolnym czasie wygłuszyłem sobie wszystkie drzwi (3 warstwy o różnej gęstości) i maskę (2 warstwy) i wydawało się że sporo pomogło, no ale jednak w porównaniu do Tuscona to jest przepaść...
Zatem, czy jest w ogóle szansa coś poprawić mechanicznie (silnik, skrzynia,zawieszenie) aby cokolwiek poprawić? W sumie w zawieszeniu to tak - elementy gumowo metalowe z tym że tam dochodzi jeszcze do przeniesienia wibracji na budę. A może to kwestia całkiem nowej konstrukcji Hyundaia i po prostu różnic konstrukcyjnych a nie zużycia materiału?

Pytam, bo chyba jeszcze nie chciałbym się rozstawać z moją Sportage (kwestie praktyczne).
;)
Kia Sportage 2.0 DOHC (L ; D5U ; Alpine Grey)

Awatar użytkownika
Thomaster
Kia Masta
Czym jeżdzę: 1.6T-GDI HEV GT-Line

Re: Co sprawia, że z czasem auto staje się coraz głośniejsze?

Postautor: Thomaster » 08 lis 2025, 22:48

Też tak miałem, że im bardziej wygłuszałem tym auto było głośniejsze. Winowajcą okazał się tłumik końcowy:

http://www.mojasportage.pl/viewtopic.php?f=6&t=2100&hilit=t%C5%82umik&start=63#p78625

Po wymianie nastąpiła cisza, ale tak jak wspomniałeś - im więcej lat tym więcej odgłosów szczególnie ze strony zawieszenia, o które naprawdę dbałem i wymieniałem wszystko na czym tylko pojawił się jakiś luz. W sumie nie rzuciłem się nigdy w KS3 na wygłuszenie nadkoli, a gdzieś czytałem, że zaraz po podłodze bagażnika to jest jeden z największych generatorów hałasu.
Sportage HEV 1.6T-GDI GT-Line MY2025
Ceed 1.4T-GDI 7DCT L BL+ 2020

Awatar użytkownika
color1
MODERATOR
Czym jeżdzę: Kia Sportage 2.0 DOHC (L ; D5U ; Alpine Grey)

Re: Co sprawia, że z czasem auto staje się coraz głośniejsze?

Postautor: color1 » 16 lis 2025, 02:14

no tak, za nadkola to mam się zamiar zabrać na wiosnę ale nie od środka tylko od zewnątrz, tzn. wyłożenie wykładziną osłon od zewnętrznej ich strony + bagażnik - akurat te dwa miejsca są na tyle łatwo dostępne że jeszcze mi się chce w to bawić. swoją drogą materiały mam w zapasie - leąa i czekają, bo jednak cała podłoga to mnie chyba przerasta. natomiast elementy zawieszenia no to chyba tylko pozostaje wymiana.

co do tłumika, może jeszcze nie czas zwłaszcza że to z przodu dochodzą drażniące dźwięki a nie z tyłu.
Kia Sportage 2.0 DOHC (L ; D5U ; Alpine Grey)

Wróć do „OGÓLNIE O SPORTAGE”