KS II Siedzenie kierowcy

Wszystko o wnętrzu Twojej KIA Sportage.
albercik
Nowy
Czym jeżdzę: 2.0 DOHC

KS II Siedzenie kierowcy

Postautor: albercik » 23 sie 2024, 13:29

Zauważyłem (mam autko dopiero tydzień) że siedzenie kierowcy samo się obniża. Podnoszę je prawie maksymalnie dźwignią po lewej stronie a na drugi dzień jest obniżone i tak jest codziennie.
Coś jest nie tak skoro ono opada a może gdzieś jest jakaś blokada żeby utrzymać siedzisko w tym samym miejscu.

Lunar GT
Bywalec
Czym jeżdzę: Sportage V HEV GT 4WD + wszystko (prócz dziury w dachu).

Re: siedzenie kierowcy

Postautor: Lunar GT » 23 sie 2024, 15:52

Tak w kwestii porządkowej, ani wycieraczki ani siedzenia nie są elementami zawieszenia a to w tym temacie piszesz.

Awatar użytkownika
gisio
Nasz Człowiek
Czym jeżdzę: Cadenza 3,5 V6 A/T 286 KM

Postautor: gisio » 23 sie 2024, 17:58

Fotel nie opada samoczynnie lecz sam go nieświadomie opuszczasz podczas wsiadania/wysiadania naciskając udem na dźwignię regulacji jego wysokości. Wystarczy zmienić położenie dźwigni tak żeby była pochylona bardziej ku podłodze i problem rozwiązany.
„ … kiedy jestem trzeźwy i w dobrej formie krzywdzę ludzi … „

albercik
Nowy

Postautor: albercik » 25 sie 2024, 15:15

Lunar GT pisze:Tak w kwestii porządkowej, ani wycieraczki ani siedzenia nie są elementami zawieszenia a to w tym temacie piszesz.

Sorry ale działy tematyczne to:
-układ hamulcowy
-car audio
-elektryka
-zawueszenje
-układ napędowy
-silnik
No do którego z tych działów można przypisać temat tylnej wycieraczki albo temat fotela kierowcy?

Lunar GT
Bywalec
Czym jeżdzę: Sportage V HEV GT 4WD + wszystko (prócz dziury w dachu).

Postautor: Lunar GT » 25 sie 2024, 15:25

albercik pisze:No do którego z tych działów można przypisać temat tylnej wycieraczki albo temat fotela kierowcy?

Na pewno nie do "zawieszenie", są do tego właściwsze tematy np. viewforum.php?f=17, viewforum.php?f=8, viewforum.php?f=20

albercik
Nowy

Re: KS II Siedzenie kierowcy

Postautor: albercik » 30 sie 2024, 00:08

Sprawdzałem kilka razy i sytuacja wygląda tak, że po zgaszeniu silnika od kiedy już jestem na zewnątrz to podciągam fotel maksymalnie do góry a na drugi dzień kiedy otwieram drzwi to znowu muszę podnieść fotel nawet trzema podciągnięciami by znowu był na maksa w górze.
Kiedy jadę w trasę to podciągam fotel na maksa do góry a po godzinie jazdy czuję że fotel się obniżył i w trakcie jazdy go podciągam dwoma czy trzema podciągnięciami.
Coś jest nie tak z tym fotelem kierowcy bo tak opadać nie powinien.

albercik
Nowy

Re: KS II Siedzenie kierowcy

Postautor: albercik » 02 wrz 2024, 21:33

Rozkręcony boczek fotela i okazuje się, że mechanizm podnoszenia i opuszczania fotela kierowcy to tylko dwa koła zębate i nic więcej.
Żadnego jakiegoś hamulca czy sprzęgiełka albo jakiejś zapadki. Nic więcej.
Czemu więc tylko u mnie ten fotel sam opada i to tak szybko że codziennie muszę go podnosić???

Wróć do „WNĘTRZE”