Zakupiłem nowe auto rok temu, niestety szczególnie teraz kiedy szyba jest często zabrudzona wycieraczki nie zbierają brudu do końca. Ogólnie to jestem rozczarowany spryskiwaczami przedniej szyby, gdyż nie spryskują całej powierzchni szyby, jak to było w mojej Toyocie - nigdy nie narzekałem na jakość działania spryskiwaczy i wycieraczek.
Moje pytanie brzmi, czy to normalne, że obie wycieraczki zachowują się tak jakby ich kocówki niedokładnie stykały się z szybą?
Dodam, że mój ojciec posiada również ten model i ma ten sam problem.
Przednie wycieraczki
-
kirurocker
- Nowy
- Czym jeżdzę: KIA SPORTAGE 1.6GDI L
- michal55yh
- MODERATOR
- Czym jeżdzę: 1.6 MHEV GT-Line
Re: Przednie wycieraczki
Nie zwróciłem uwagi, aby taki problem występował a jeżdżę wieloma autami. Wyreguluj sobie dysze spryskiwaczy aby lepiej spryskiwały szybę.
Kia Sportage V 1.6 MHEV DCT FWD GT-Line
Skradziona
Kia Stinger GT-Line 
EX Kia Optima 1.7 CRDI AT XL
EX Kia cee'd 1.4 CRDI M
EX KS III 1.7 CRDI M
Skradziona
Kia Stinger GT-Line 
EX Kia cee'd 1.4 CRDI M
EX KS III 1.7 CRDI M
Nie ma to jak wejść i ani cześć ani spier*alaj i pierwszy post w byle jakim wątku. Ja myślałem, że akcesoria dodatkowe to np mata/oświetlenie bagażnika, wideorejstrator, nakładki na progi czy coś..?
Dobrze że musimy się domyślać o jaki model chodzi. Tak, też sobie policzyłem, że skoro rok temu nowe to pewnie biega o NQ5, w którym też wycieraczki doprowadzają mnie do szału, więc przynajmniej nie jesteś sam..
Dobrze że musimy się domyślać o jaki model chodzi. Tak, też sobie policzyłem, że skoro rok temu nowe to pewnie biega o NQ5, w którym też wycieraczki doprowadzają mnie do szału, więc przynajmniej nie jesteś sam..
- Thomaster
- Kia Masta
- Czym jeżdzę: 1.6T-GDI HEV GT-Line
Mam podobne wrażenie odnośnie spryskiwaczy w KS5 - czasami pokrywają płynem idealnie całą szybę, czasami leją na 15cm max. Nie zależy to od temperatury (jak mega zimno to wiadomo ze gorzej pryska) i rodzaju płynu. Obstawiam probelm z zaworkiem zwrotnym, ale jest tak zabudowany, że musi być troche cieplej żebym się do niego mógł dobrać.
Sportage HEV 1.6T-GDI GT-Line MY2025
Ceed 1.4T-GDI 7DCT L BL+ 2020
- michal55yh
- MODERATOR
- Czym jeżdzę: 1.6 MHEV GT-Line
Z ciekawości sprawdziłem w swoim NQ5 i wycieraczki jak i spryskiwacze działają idealnie. Chyba mam szczęście.
Taki mamy już niestety klimat
Ryba4 pisze:Nie ma to jak wejść i ani cześć ani spier*alaj i pierwszy post w byle jakim wątku
Taki mamy już niestety klimat
Kia Sportage V 1.6 MHEV DCT FWD GT-Line
Skradziona
Kia Stinger GT-Line 
EX Kia cee'd 1.4 CRDI M
EX KS III 1.7 CRDI M
Skradziona
Kia Stinger GT-Line 
EX Kia cee'd 1.4 CRDI M
EX KS III 1.7 CRDI M
- Thomaster
- Kia Masta
Problem ze słabym pokryciem szyby płynem (szczególnie po stronie kierowcy) został dzisiaj rozwiązany. Po testach oryginalny zaworek zwrotny vs uniwersalny ten drugi okazał się dużo lepszy. Teraz na postoju to sobie nawet dach ochlapię 
jakby ktoś był zainteresowany to wymiana na taki:
https://allegro.pl/oferta/zawor-zaworek ... 6684221819
jakby ktoś był zainteresowany to wymiana na taki:
https://allegro.pl/oferta/zawor-zaworek ... 6684221819
Buk zapłać dobry człowieku! Z tego co widzę zaworek jest na podszybiu po lewej stronie przy zawiasie maski, wężyk oczywiście zdjąć to sekunda, ale podpowiedz proszę jak go wyjąć, żeby czegoś nie upitolić? 
- Thomaster
- Kia Masta
W tym akurat nie jestem w stanie pomóc bo nie ja go montowałem, ale bardziej uprawnieni do tego typu operacji specjaliści 
kirurocker pisze:Zakupiłem nowe auto rok temu, niestety szczególnie teraz kiedy szyba jest często zabrudzona wycieraczki nie zbierają brudu do końca.
W wielu nowych samochodach z rocznika 2024 i 2025 producenci ze względu na oszczędność płynu lub konstrukcję aerodynamiczną montują dysze punktowe, które przy wyższych prędkościach podają strumień zbyt nisko, co w połączeniu z fabrycznymi wycieraczkami o średniej miękkości gumy daje efekt rozmazanego brudu. Sam w swoim poprzednim aucie miałem identyczny problem i rozwiązaniem okazała się wymiana seryjnych piór na wysokiej klasy wycieraczki hybrydowe lub bezszkieletowe renomowanych marek, które lepiej przylegają do krzywizny nowoczesnych szyb. Chciałem zapytać, czy Twoje nowe auto posiada dysze spryskiwaczy ukryte pod maską, czy są one zamontowane bezpośrednio na ramionach wycieraczek, co w 2026 roku staje się standardem, ale często wymaga stosowania dedykowanych i droższych płynów, aby nie zapychać mikrootworów.