Kia App

Wszytko o dostępnych akcesoriach dodatkowych do KIA SportageL. Dywaniki, mieszki, gałki biegów, emblematy, siatki, uchwyty, schowki, podłokietniki, listwy, relingi - czyli cały kram umilający i indywidualizujący wnętrze twojej Sportage
Awatar użytkownika
michal55yh
MODERATOR
Czym jeżdzę: 1.6 MHEV GT-Line

Kia App

Postautor: michal55yh » 19 cze 2025, 19:17

Kia łączy siły w jednej aplikacji – ale czy z korzyścią dla kierowców?

Kia zaprezentowała nową aplikację dla swoich kierowców, która konsoliduje dotychczasowe rozwiązania: Kia Connect, Kia Charge oraz MyKia – wszystko to teraz zamknięte w jednej platformie pod nazwą Kia App. Wystarczy zalogować się istniejącym kontem i można od razu korzystać z nowego interfejsu oraz zintegrowanych funkcji. Nowa szata graficzna jest estetyczna, nowoczesna, przyjemna dla oka – to fakt. Ale jeżeli chodzi o realne zmiany w funkcjonalności... no cóż – przynajmniej w moim przypadku – różnicy brak. Nadal te same ograniczenia, co wcześniej. Co nowego na papierze? W opcjach zdalnego sterowania pojawiły się możliwości uruchomienia świateł awaryjnych oraz klaksonu, a także monitorowania stylu jazdy. Brzmi ciekawie, ale... żadna z tych opcji aktualnie u mnie nie działa. Albo to chwilowy glitch, albo klasyczna obietnica bez pokrycia. Pozostaje pytanie: czy Kia planuje to naprawić aktualizacją czy może – jak to już nieraz bywało w świecie motomobilnych aplikacji – funkcje te znikną po cichu, bez większych wyjaśnień. Czekamy, sprawdzamy – z lekkim niedosytem, ale jeszcze z nadzieją.
Kia Sportage 1.6 MHEV DCT FWD GT-Line
Skradziona :wmur: Kia Stinger GT-Line :niewiem:
EX Kia Optima 1.7 CRDI AT XL
EX Kia cee'd 1.4 CRDI M
EX KS 1.7 CRDI M

Awatar użytkownika
michal55yh
MODERATOR

Re: Kia App

Postautor: michal55yh » 22 cze 2025, 09:30

Jak głosi znane powiedzenie – nadzieja umiera ostatnia. Z nadzieją oczekiwałem aktualizacji aplikacji i w dniu wczorajszym pojawił się pierwszy sygnał zmian – udostępniono ocenę bezpieczeństwa jazdy. świadczyć to może o tym, że pozostałe funkcjonalności aplikacji również wkrótce zostaną uruchomione a cały system zacznie działać zgodnie z założeniami producenta.
EX Kia cee'd 1.4 CRDI M
EX KS 1.7 CRDI M

Awatar użytkownika
Thomaster
Kia Masta
Czym jeżdzę: 1.6T-GDI HEV GT-Line

Postautor: Thomaster » 22 cze 2025, 21:56

Dla mnie niestety obecnie słowa KIA i oprogramowanie w jednym zdaniu powodują wciąż tylko nerwowy tik więc powiedzmy, że jeszcze wciąż wierzę w to, że ktoś się tam ogarnie.

Sytuacja z dzisiaj: odwiozłem siostrę na lotnisko, nie zamykałem auta, chwile pogadaliśmy, poszła, wsiadam do Sportka i jadę. Jestem w połowie drogi do domu (ujechałem jakieś 5 czy 7km) i dostaję powiadomienie z KIA Connect o niezamkniętych drzwiach :puk: No serio kurła nikt nawet nie pomyślał żeby nie wysyłać komunikatu gdy jedziesz już autem? :wmur:
W czasach gdy z poziomu aplikacji w telefonie sterujemy już praktycznie wszystkim i przyzwyczajeni jesteśmy do aplikacji, które są po prostu dopracowane, jakość oprogramowania KIA wygląda na dzieło praktykantów informatyki nadzorowanych przez księgowych.
Sportage HEV 1.6T-GDI GT-Line MY2025
Ceed 1.4T-GDI 7DCT L BL+ 2020

Ryba4
Bywalec
Czym jeżdzę: NQ5 HEV MY25 AWD BL AE LTH

Postautor: Ryba4 » 22 cze 2025, 22:27

Hmmm zastanówmy się, do czego służy funkcja " ocena bezpieczeństwa / monitorowania stylu jazdy" :niewiem: ;)

Awatar użytkownika
Thomaster
Kia Masta

Postautor: Thomaster » 23 cze 2025, 01:06

Oby nie do: "uuuuu.... no przy takiej jeździe to nie dziwne, że się zepsuło..." ;)

Awatar użytkownika
michal55yh
MODERATOR

Postautor: michal55yh » 23 cze 2025, 18:43

Obawiam się, że taka sytuacja już ma miejsce
EX Kia cee'd 1.4 CRDI M
EX KS 1.7 CRDI M

Awatar użytkownika
Thomaster
Kia Masta

Postautor: Thomaster » 23 cze 2025, 20:11

No dobra - zachęcony opisem Michała zainstalowałem KIA APP. Pierwsze wrażenia... hmmmm... No jakoś to działa. Dorzucić drugiego auta nie mogę dopóki małżonka również nie zainstaluje KIA App (pomimo udostępnienia w KIA Connect). Całość jako- tako działa, chociaż kilka razy zamuliło się na ładowaniu kolejnej strony czy aktywności i jej nie wykonało. Podobnie z wersją polską - po co zaprzątać sobie głowę tym, żeby przeczytał to jakiś Polak jak translatory dobrze działają.

Nie aktywowałem jeszcze analizy jazdy, ale z dodatkowych gadżetów oprócz dotychczasowego zdalnego zaryglowania i odryglowania drzwi doszło jeszcze włączenie świateł awartyjnych oraz awaryjnych z klaksonem czyli efekt zdalnego włączenia alarmu:

Obrazek

Obrazek

Ubawił mnie też wybór ikony dla opcji "znajdź dilera" - może również jakieś przyszłościowe to ma być [hihihi]

Obrazek

Awatar użytkownika
michal55yh
MODERATOR

Postautor: michal55yh » 24 cze 2025, 02:40

Sprawdzałeś, czy te dodatkowe zdalne funkcje u Ciebie działają? U mnie niestety nie :no:

Thomaster pisze:Ubawił mnie też wybór ikony dla opcji "znajdź dilera" - może również jakieś przyszłościowe to ma być [hihihi]

Aplikacja jest przyszłościowa, idąca z duchem czasu [rotfl1]
EX Kia cee'd 1.4 CRDI M
EX KS 1.7 CRDI M

Awatar użytkownika
Thomaster
Kia Masta

Postautor: Thomaster » 24 cze 2025, 08:25

michal55yh pisze:Sprawdzałeś, czy te dodatkowe zdalne funkcje u Ciebie działają? U mnie niestety nie :no:

Sprawdzałem - działają, ale nie za każdym razem aplikacja prawidłowo reaguje (tym w sumie nie jestem zdziwiony). Po kilku próbach wyszło mi na to, że trzeba chyba kliknąć raz i za chwile drugi raz, ale przytrzymać nacisnietą ikonkę. Wtedy za pierwszym razem trzeba potwierdzić wykonanie działania. Później działa już bez potwierdzeń.

Awatar użytkownika
michal55yh
MODERATOR

Postautor: michal55yh » 24 cze 2025, 19:56

Spróbuję Twoim sposobem aktywować tą funkcję, może się uda.

aktualizacja:

Bez zaskoczenia ale nie zadziałało. Ewidentnie Kia nie potrafi w te klocki :hehe2:
EX Kia cee'd 1.4 CRDI M
EX KS 1.7 CRDI M

Wróć do „AKCESORIA DODATKOWE”