KS5 Thomastera

Zdjęcia, filmy z KIA Sportge
Awatar użytkownika
Thomaster
Kia Masta
Czym jeżdzę: 1.6T-GDI HEV GT-Line

KS5 Thomastera

Postautor: Thomaster » 13 mar 2024, 23:12

Dal tych którzy spodziewali się fotek - spokojne - pojawią się za niecałe (mam nadzieję) pół roku :D
Po 9 latach spędzonych z KS3, który nigdy mnie nie zawiódł przyszedł czas na coś nowszego. KS5 dzisiaj oficjalnie zamówiona [hihihi] . Co wybrałem? Ano tak żeby nie kusiło modyfikacjami na które serio nie mam już czasu poszedł prawie full:

Kia Sportage 1.6 TGDi HEV 215KM AWD 6AT wersja GT Line oraz AE+, PNS, LTH2, HAR.

ETD: 30.08.2024

Gdzie wybrałem? Tutaj wybór był prosty bo w moim ulubionym ASO KIA Makarewicz w Bydgoszczy - polecam!

Oczywiście coś tam się pewnie pojawi dodatkowego (na 100% wleci jakiś canlock typu Igla) ale bez szaleństwa będę cieszył się tym co będzie w serii 8-)

Już nie mogę się doczekać

@michal55yh - mam nadzieję, że masz jeszcze klubowe naklejki bo jedną mam na KS3, a druga gdzieś przepadła ;) W okolicy końca wakacji będę potrzebował :)
Sportage HEV 1.6T-GDI GT-Line MY2025
Ceed 1.4T-GDI 7DCT L BL+ 2020

Awatar użytkownika
michal55yh
MODERATOR
Czym jeżdzę: 1.6 MHEV GT-Line

Re: KS5 Thomastera

Postautor: michal55yh » 14 mar 2024, 18:19

Gratuluję jedynej słusznej decyzji [zlosnikok]

Thomaster pisze:Ano tak żeby nie kusiło modyfikacjami na które serio nie mam już czasu

Też tak mówiłem póki nie zacząłem spędzać wieczorów w garażu [hihihi]

Thomaster pisze:@michal55yh - mam nadzieję, że masz jeszcze klubowe naklejki bo jedną mam na KS3, a druga gdzieś przepadła

Jeszcze są ale w razie potrzeby się dodrukują :D Mam nadzieję wręczyć Ci je osobiście na zlocie :soczek:
Kia Sportage 1.6 MHEV DCT FWD GT-Line
Skradziona :wmur: Kia Stinger GT-Line :niewiem:
EX Kia Optima 1.7 CRDI AT XL
EX Kia cee'd 1.4 CRDI M
EX KS 1.7 CRDI M

Awatar użytkownika
Thomaster
Kia Masta

Postautor: Thomaster » 14 mar 2024, 22:29

W maju nie dałbym rady, ale jeżeli zlot będzie tak jak pisał Pioter we wrześniu to na 99% się spotkamy :pub:
No i oczywiście mam nadzieję, że na wrześniowy zlot przyjadę już KS5 :D

Awatar użytkownika
Thomaster
Kia Masta

Postautor: Thomaster » 29 maja 2024, 23:58

No więc nadeszła ta długo wyczekiwana chwila [zlosnik2] Autko dzisiaj odebrane. Prezentuje się zacnie :)

KS5_1.jpg

KS5_2.jpg

KS5_3.jpg

Sportek na start dostał jeszcze 5-cio letnią ceramikę.

Niestety nacieszę się nim dopiero w weekend bo zaraz po odbiorze przejechałem kilkanaście kilometrów, przepakowałem narzędzia do busa i pojechałem na niego zarabiać 8-) :P

Chyba będę jednym z nielicznych, który przeczyta całą instrukcję przed użytkowaniem auta bo co tu innego robić wieczorem w hotelu :D

Awatar użytkownika
michal55yh
MODERATOR

Postautor: michal55yh » 30 maja 2024, 16:19

Thomaster pisze:Chyba będę jednym z nielicznych, który przeczyta całą instrukcję przed użytkowaniem auta bo co tu innego robić wieczorem w hotelu :D

Znam kilka sposobów spędzania wolnego czasu [hihihi]

Auto zacne, brakuje tylko takiej jednej fajnej naklejki :bigok:
EX Kia cee'd 1.4 CRDI M
EX KS 1.7 CRDI M

geegles
Nasz Człowiek
Czym jeżdzę: KSV GT-Line HEV 2024
Kia Optima SW GT-Line 1.7 CRDi 2018
Gadu Gadu: 2382783

Postautor: geegles » 30 maja 2024, 22:13

Piękne! Chyba zaczynam żałować, że nie posłuchałem teścia z tym kolorem...
Jest: Sportage HEV Gt-Line 215 KM
Jest: Optima GT-Line 1.7 141 KM
Było: Proceed 1.6T 204 KM FULL
Było: Stinger 2.0 T-GDI 245KM GT-Line
Było: Sportage 1.6 T-GDI GT-Line
Było: Cee'd JD 2014 1.6 CRDI
Było: ProCee'd 2010 1.4 Pb
Było: Sportage 2014 1.7 CRDI

Awatar użytkownika
Owca007
Kia Masta
Czym jeżdzę: A4 B9 Quattro Avant lepsze od kia :D

Postautor: Owca007 » 03 cze 2024, 11:52

Owcy na forum nie ma już tak często, wchodzę patrzę i co tu się grzecznie mówiąc odpi....la :D Tomek powodzenia z wozem życzę i do zobaczenia na trasie :).
Kierowca bombOWCA fanatyk przeróbki i modernizacji motoryzacji :)

Awatar użytkownika
Thomaster
Kia Masta

Postautor: Thomaster » 03 cze 2024, 21:38

No widzisz Adam - nie każdy zdradza KIA z niemiecką motoryzacją :D :lol:

Awatar użytkownika
Thomaster
Kia Masta

Postautor: Thomaster » 16 cze 2024, 20:17

No dobra - pierwszy 1000km za mną więc czas aby podzielić się wrażeniami :D

licznik.jpg

Generalnie autko jest mega fajne, naszpikowane elektroniką, czujnikami i wszelkiego typu udogonieniami.
Na mega plus:
- wrażenia z jazdy (nie czuć absolutnie prędkości więc muszę się kontrolować i zerkać co chwilę na licznik),
- wygoda podróżowania - hybryda genialnie współpracująca z silnikiem benzynowym,
- wentylowane fotele to piękna sprawa przy ostatnich upałach :)
- ledowe adaptacyjne światła też robią fajną robotę - szczególnie przy jeździe lokalnymi drogami w nocy.
- regulowane oparcia tylnych foteli pozwalają zwiększyć odrobinę pojemnośc bagażnika i jest to ta odrobina której bardzo potrzebowałem bo wchodzi mi teraz bez problermu 5 skrzynek narzędziowych Qbricka ( w KS3 nie było szans),
- ładowarki USB-C w fotelach
- elektryczna inteligentna klapa - też bardziej w nawiązaniu do obowiązków zawodowych bo nie muszę stawiać skrzyń z narzędziami w błocie przed ich załadunkiem do auta.

Żeby nie było tak różowo to tradycyjnie "po polsku" trochę też pomarudzę [hihihi]
- brak schowka na okulary - tego mi mega brakuje. Na tą chwilę rozwiązałem to tak, ale wciąż szukam inspiracji:

okulary.jpg

- czytałem gdzieś, że czujnik deszczu żyje własnym życiem i potwierdzam, że faktycznie tak jest 8-)
- system informowania o przekroczeniu prędkości - w sumie to przestał mi przeszkadzać bo jego wyłączenie traktuję już jako część uruchamiania auta - przydaje się wskazówka Geegles'a żeby ustawić wejście w menu na przycisku ulubionych w kierownicy. Chyba bardziej irytujący jest ekran powitalny na który, trzeba potwierdzić, że będzie się jechało bezpiecznie :D
- jak jestem już przy irytujących komunikatach to "przerwa na kawę" po przejechaniu coś koło 2h autem to jest dopiero irytujący dźwięk. Na dodatek trwa tak długo, że za pierwszym razem już myślałem, że nie da się tego wyłączyć i faktycznie będę musiał baru szukać ;)
- przewodowy AA - w połączniu z indukcyjną ładowakrą trochę bez sensu bo jedno wyklucza korzystanie z drugiego. Poczekam jeszcze do kolejnej aktualizacji i jeżeli tam nic się w tym temacie nie zmieni to chyba dokupię adapter,
- automatyczne hamowanie w celu uniknięcia kolizji - tutaj system jest odrobinę nadgorliwy w moim odczuciu. Miałem sytuację w której dojeżdżając z drogi lokalnej do głównej, w lokalną skręcał autobus i przez chwilę jego przedni narożnik zaszedł na mój pas ruchu. Sportage momentalnie stanął w miejscu, a gość za mną doznał awaryjnego zrzutu kału sądząc po jego minie, którą widziałem w lusterku bo prawie wjechał mi w tył.
- brak doświetlania zakrętów - ale przy dorbych światłach ledowych nie jest to jakaś wielka bolączka,
- audio - pakiet premium Herman Karton niestety nie gra nawet w połowie tak dobrze jak muzyczka w KS3, no ale tam zrobiłem po swojemu wygłuszenie, głośniki, zwrotnice itp więc nie ma co oczekiwać cudów od serii.

Podsumowując wrażenia po pierwszym 1kkm jestem więcej niż bardzo zadowolony z wybranego modelu i konfiguracji. Mam nadzieję, że autko będzie mi służyło tak samo dobrze jak KS3 :aha:

BTW. Gdyby ktoś nie czytał to mój KS3 od dzisiaj ma już nowego właściciela [papa]

Jeszcze porównanie kolorów - KS5 (Penta Metal) trochę ciemniejszy niż KS3 (Dark Gun Metal)

old_new.jpg

geegles
Nasz Człowiek

Postautor: geegles » 17 cze 2024, 09:13

Mogę Ci trochę pośmiecić ? ⁠ [zlosnik2]

1. Wentylowane fotele - o ile w Stingerze działały naprawdę dobrze, do tego stopnia, że na poziomie 1 trzeba było wyłączać, bo było za zimno, o tyle w Optimie, nowym Sorento czy Sportage NQ5 mam wrażenie, że dmucha ciepłym powietrzem. Wentylacja to sam wiatrak pod foetelem, nie jest to powiązane z klimą, więc może dobrze chłodzisz auto, że czujesz różnicę? Dziś bym się drugi raz zastanawiał czy brać.

2. Brak schowka strasznie boli. Wrzucili w to miejsce e-call i dlatego zabrakło miejsca, szkoda.

3. Co do czujnika deszczu to jeszcze nie spotkałem auta w którym by to fajnie działało. Albo za mocno albo za słabo. Trochę mi brakuje chyba manualnego ustawienia najsłabszego trybu w 3 ustawieniach

4. Przeszkadza Ci przerwa na kawę? Zapraszam do Łodzi xD pojeździsz po łódzkich dziurach to zacznie Ci krzyczeć po minucie, że należy Ci się przerwa , strasznie wkurzające

5. Według mnie Harman fajnie gra. Może nie tak jak w Optimie (w której gra lepiej niż w Stingerze), ale wysoka buda Sportage robi swoje

6. Bezprzewodowe AA - tutaj już z Mirkiem z forum proceeda a który teraz jeździ Stingerem wymieniałem się doświadczeniami. Ja stoję przy zdaniu, że fajne rozwiązanie, ALE... mam teraz od 2 tygodni zastępczego Sportage w wersji M+ coś tam i jest bezprzewodowe AA. AA wymaga włączenia bluetootha, lokalizacji i WiFi, kończy się to tym, że telefon jest rozładowany po 30 minutach (S22, więc nie taki stary telefon) w dodatku tak się grzeje, że jajka można by smażyć na nim ⁠

Ja od siebie więcej nie dodam, bo mój Sportek ma dopiero przejechane 400km, w tym 300 km przez żonę ⁠ [zlosnikok]

btw spalanie po tych 400km u żony 5,1l. Jazda wyłącznie po mieście dom-praca-dom.

Awatar użytkownika
Thomaster
Kia Masta

Postautor: Thomaster » 17 cze 2024, 10:20

ad 1. Faktycznie być może powiązane to jest z tym, że ustawiam z reguły chłodzenie podzielone na nogi i środek auta.
Odnośnie samej klimatyzacji mam jeszcze jedną zagadkę bo już kilka razy po wejściu do auta i ruszeniu nim stwierdziłem że klima nie działa i faktycznie wyłączyła się, a po jej uruchomieniu przechodzi do początkowych ustawień na 22 stopnie - nie wiem od czego jest to uzależnione.

ad 3. W KS3 czujnik deszczu działał mi bardzo dobrze i nie miałem żadnych zastrzeżeń

ad 4. Myślałem że to tylko z czasem jest powiązane, a nie z warunkami na drodze [zdziwiony]

ad 6. Odnośnie AA to zastanawia mnie jeszcze jeden fakt - jak wjadę w miejsce gdzie nie ma zasięgu internetu to automatycznie rozłącza mi AA. Po powrocie do cywilizacji czasami sam połączy, czasami muszę odpinać i ponownie podpiąć kabel USB. Strasznie to wkurzające bo rozłącza całość i oprócz muzyczki wywala też navi ustawioną w google mapach. Jeździłem przez jakiś czas Superbem z bezprzewodowym AA (po tych samych trasach) i tam nic się nie rozłączało.

Dodam jeszcze, że auto postało 6 dni na parkingu lotniskowym i po tym czasie już musiałem się do niego "włamywać" otwierając drzwi kluczykiem i korzystając z przycisku "reset 12V". Zakładałem, że pewnie trzeba będzie go użyć po 2-3 tygodniowym postoju, ale po kilku dniach to aż dziwne mi się wydaje [zdziwko]

geegles
Nasz Człowiek

Postautor: geegles » 17 cze 2024, 10:34

Dobrze, że mówisz o tym lotnisku, bo mógłbym się zdziwić :D

Co do AA to ja bym winił mimo wszystko kabel. Używałem wielu różnych, od oryginalnych po dobre zamienniki i oryginalne są o tyle dobre, że działają bezproblemowo, ale i tak po jakimś czasie i tak zaczynają rozłączać. Nie wiem z czego to wynika, że się "psują", pewnie warunki w aucie, od temperatur minusowych po +40 stopni.

Awatar użytkownika
oovoo
Uzależniony
Czym jeżdzę: pomarańczka 1,7CRDi+XL

Postautor: oovoo » 17 cze 2024, 20:11

Thomaster pisze:

Żeby nie było tak różowo to tradycyjnie "po polsku" trochę też pomarudzę [hihihi]
- brak schowka na okulary - tego mi mega brakuje. Na tą chwilę rozwiązałem to tak, ale wciąż szukam inspiracji:

a propo schowka na okulary to można to tak rozwiązać miałem to w avevo oryginalnie zamontowane zamiast rączki
https://allegro.pl/oferta/etui-schowek- ... 3447aade5d
[papa]

Awatar użytkownika
Thomaster
Kia Masta

Postautor: Thomaster » 17 cze 2024, 21:25

Rozważałem ten temat ale niestety odpada. Po pierwsze musiałbym dziurawić podsufitkę, a to nie wchodzi w grę. Po drugie w KS5 miejsce na rączki jest umiejscowione dość płasko na powierzchni dachu i oryginalne rączki po złożeniu licują się z podsufitką.

podsufitka.jpg

Obawiam się, że po zamontowaniu takie cudo będzie wystawało ze 1-2 cm poniżej i będę haczył głową przy wsiadaniu czy wysiadaniu z auta.

paul997
Uzależniony
Czym jeżdzę: Kia Sportage V 1.6 T-GDI L 2022

Postautor: paul997 » 20 cze 2024, 22:46

geegles pisze:Co do AA to ja bym winił mimo wszystko kabel.

Coś czytałem na ten temat i wniosek jest taki, że kabel chodzi trochę, a potem musisz wymieniać na nowy. A w praktyce co jakiś czas się rozłącza. Fajnie jest, jak zrobi to na ekspresówce, a Ty nie zapamiętasz najbliższego zjazdu :). Weź wtedy podłączaj ponownie kabel. Adaptery bezprzewodowe też podobno mają taką przypadłość, że działają trochę i potem musisz je wymieniać. Robię kombinację, tzn. pozwalam się kierować nawigacji samochodu, ale wcześniej na telefonie na google mapach sprawdzam z grubsza, którędy chcę jechać.

Awatar użytkownika
Thomaster
Kia Masta

Postautor: Thomaster » 08 lip 2024, 21:25

Jakoś tak od czasu do czasu mnie korci żeby coś do auta dodać, ale obiecałem sobie, że nie będzie powtórki z KS3 :hihi:
W oczekiwaniu na mityczną aktualizację bezprzewodowego AA postanowiłem poszukać jakiegoś rozwiązania, które umożliwiłoby bezprzewodowe połączenie z Android Auto oraz umożliwiło bezkolizyjne korzystanie z ładowarki indukcyjnej. Większość adapterów zajmuje sporo miejsca, a już sama wtyczka przewodu wetknięta w gniazdo USB powoduje, że telefon trzeba wsuwać na ładowarkę indukcyjną.
No więc co wymyśliłem i przetestowałem przez ostatnie kilka dni? Ano takie cudo, a właściwie xudo ;)

https://pl.aliexpress.com/item/1005006645173052.html?spm=a2g0o.order_list.order_list_main.47.18761c24RddxGx&gatewayAdapt=glo2pol

wielkości pendrive'a więc wydawało się zbyt piękne żeby to mogło działać - szczególnie w oszałamiającej kwocie 90zł. Jako że zdarzało mi się wydawać stówkę na większe znaki zapytania zakupiłem wspomniany adapter. Do tego zainwestowałem jeszcze w kątowy adapter USB a allegro za kilka złociszy.

W efekcie powstał taki twór:

xuda1.jpg

całość wpięta w gniazdo USB co prawda zasłania gniazdo ładowania USB-C ale w sumie nie jest mi do niczego potrzebne. Ważniejsze jest dla mnie to, że leży płasko nie blokując w żaden sposób dostępu do telefonu na ładowace indukcyjnej.

xuda2.jpg

Dla niedowiarków, że ten mały piździk działa załączam kolejną fotkę ;)

xuda3.jpg

A jak to działa? Przyznam, że zaskakująco dobrze. Samo sparowanie zajęło mi może ze 20 sekund (wystarczy sparować kolejne urządzenie BT). Czas uruchamiania jest może o 3-5 sekund dłuższy niż przy uruchamianiu po kablu. Różnic w trakcie pracy nie zaobserwowałem. Nie jestem jakimś fanatykiem aplikacji AA - używam na codzień Yanosika i na zmianę do tego Spotify/Legimi/Storytell oraz okazyjnie nawigacja Google Maps. Przetestowałem przełączanie pomiędzy aplikacjami i generalnie różnic żadnych nie stwierdziłem. Jeżeli przestanie działać po jakimś czasie albo zacznie się sypać to dam znać - na tą chwilę jestem bardzo zadowolony [zlosnikok]

Awatar użytkownika
michal55yh
MODERATOR

Postautor: michal55yh » 09 lip 2024, 12:30

Thomaster pisze:obiecałem sobie, że nie będzie powtórki z KS3

Nieeee. Miałeś być inspiracją do modyfikacji KSV :winner:
EX Kia cee'd 1.4 CRDI M
EX KS 1.7 CRDI M

Awatar użytkownika
Thomaster
Kia Masta

Postautor: Thomaster » 19 lip 2024, 08:57

Kolejne KIA w rodzinie. Moja żona właśnie została właścicielką czerwonego Ceeda [zlosnikok]
Teraz będę miał dylemat czym na zlot jechać :D [hihihi]

2KIA.jpg

geegles
Nasz Człowiek

Postautor: geegles » 19 lip 2024, 09:16

No jasne, że Ceedem xD Ja też Optimą jadę (jak zdąży wrócić z serwisu xD) ;)
Teściu miał taki, super kolor do woskowania, oddaje szybko pracę w wyglądzie.

1.4 140 KM?

Awatar użytkownika
Thomaster
Kia Masta

Postautor: Thomaster » 19 lip 2024, 10:32

Tak - 1.4 140KM 7DCT. Do tego dość fajnie wyposażone bo L z BL+ więc już i światła przód full LED i zegary w całości na wyświetlaczu. W trybie sport całkiem fajnie się to zbiera :)

Awatar użytkownika
michal55yh
MODERATOR

Postautor: michal55yh » 19 lip 2024, 15:25

Thomaster pisze:Teraz będę miał dylemat czym na zlot jechać :D [hihihi]

Nawet nie myśl przesiadać się na ceed :w łeb: Musimy reprezentować nasze forum :eviladmin:
EX Kia cee'd 1.4 CRDI M
EX KS 1.7 CRDI M

Wróć do „FOTO GALERIA”