Akcja przywoławcza dot. HECU
- color1
- MODERATOR
- Czym jeżdzę: Kia Sportage 2.0 DOHC (L ; D5U ; Alpine Grey)
Akcja przywoławcza dot. HECU
W mediach piszą o kolejnej akcji serwisowej obejmującej Sportage SLe z powodu wadliwości układu HECU.
Jest m.in. taka wzmianka: "Podstawową przyczyną takiego kłopotu jest wyciek płynu hamulcowego. Ten podczas eksploatacji może doprowadzić do zwarcia elektrycznego, powodując w efekcie przeciążenie elektryczne w module ABS. Jeśli dojdzie do takiej sytuacji, istnieje groźba pożaru w komorze silnika. Może się to zdarzyć i w trakcie jazdy, i gdy pojazd jest zaparkowany"
Dostałem list z KIA w tej sprawie, wzywają do serwisu, podają mój VIN, z tym że ja mam typ SLS i tu pytanie, czy to nie pomyłka? Nie chcę tracić czasu gdyby się okazało że nic tam nie będzie do roboty. Poza tym czy ktoś się orientuje jaki jest cel wymiany bezpiecznika (na mniejszy czy na większy) w układzie sterownika HECU? Na logikę chyba powinno się wyeliminować (zapobiec) wyciek a nie skutki tego wycieku (o ile nastąpi...).
Trzecie pytanie w związku z tym wpisem: "Podstawową przyczyną jest wyciek płynu hamulcowego, który może doprowadzić do zwarcia elektrycznego w trakcie eksploatacji pojazdu, powodując przeciążenie elektryczne w module ABS. Stan ten może spowodować pożar w komorze silnika, niezależnie od tego, czy pojazd jest zaparkowany, czy jest w ruchu" - w którym dokładnie miejscu taki wyciek może się potencjalnie pojawić?
edit: aha dodam, że o HECU były już wpisy z tym że ta konkretnie akcja obejmuje inny zakres dat produkcji (rozszerzyli o 2010-2014)
Jest m.in. taka wzmianka: "Podstawową przyczyną takiego kłopotu jest wyciek płynu hamulcowego. Ten podczas eksploatacji może doprowadzić do zwarcia elektrycznego, powodując w efekcie przeciążenie elektryczne w module ABS. Jeśli dojdzie do takiej sytuacji, istnieje groźba pożaru w komorze silnika. Może się to zdarzyć i w trakcie jazdy, i gdy pojazd jest zaparkowany"
Dostałem list z KIA w tej sprawie, wzywają do serwisu, podają mój VIN, z tym że ja mam typ SLS i tu pytanie, czy to nie pomyłka? Nie chcę tracić czasu gdyby się okazało że nic tam nie będzie do roboty. Poza tym czy ktoś się orientuje jaki jest cel wymiany bezpiecznika (na mniejszy czy na większy) w układzie sterownika HECU? Na logikę chyba powinno się wyeliminować (zapobiec) wyciek a nie skutki tego wycieku (o ile nastąpi...).
Trzecie pytanie w związku z tym wpisem: "Podstawową przyczyną jest wyciek płynu hamulcowego, który może doprowadzić do zwarcia elektrycznego w trakcie eksploatacji pojazdu, powodując przeciążenie elektryczne w module ABS. Stan ten może spowodować pożar w komorze silnika, niezależnie od tego, czy pojazd jest zaparkowany, czy jest w ruchu" - w którym dokładnie miejscu taki wyciek może się potencjalnie pojawić?
edit: aha dodam, że o HECU były już wpisy z tym że ta konkretnie akcja obejmuje inny zakres dat produkcji (rozszerzyli o 2010-2014)
Kia Sportage 2.0 DOHC (L ; D5U ; Alpine Grey)
-
Lunar GT
- Uzależniony
- Czym jeżdzę: Sportage V HEV GT 4WD + wszystko (prócz dziury w dachu).
Re: Akcja przywoławcza dot. HECU
Chyba ASO ma lepszą wiedzę (mają numer VIN więc nie powinno być pomyłki) niż dzisiejsze pismaki.
Wyciek może nastąpić albo nie, dla kilku przypadków nie będą wymieniać kilku/kilkudziesięciu tysięcy modułów, wymiana bezpiecznika na mniejszy który zareaguje znacznie szybciej niż ten większy powinno pozwolić uniknąć pożaru i konieczności wymiany niepotrzebnej znacznie większej ilości modułów, jak zawsze chodzi o pieniądze.
Wyciek może nastąpić albo nie, dla kilku przypadków nie będą wymieniać kilku/kilkudziesięciu tysięcy modułów, wymiana bezpiecznika na mniejszy który zareaguje znacznie szybciej niż ten większy powinno pozwolić uniknąć pożaru i konieczności wymiany niepotrzebnej znacznie większej ilości modułów, jak zawsze chodzi o pieniądze.
- AdamAki
- Uzależniony
- Czym jeżdzę: Kia Sportage 3 (2016) 1,6 GDI BusinessLine L Cassa White
color1 pisze:edit: aha dodam, że o HECU były już wpisy z tym że ta konkretnie akcja obejmuje inny zakres dat produkcji (rozszerzyli o 2010-2014)
Ta akcja z wymianą listwy bezpieczników HECU, trwa już parę lat. Ja byłem może 2 lata temu a mam Kię z grudnia 2015.
- color1
- MODERATOR
Ale to jest nowa akcja bo dołączyli starsze roczniki tj. od 2010
- czyzyk64
- Expert
- Czym jeżdzę: kia sportage III
Czy wiadomo jaka listwę bezpieczników wymieniają? Może komuś już ja wymienili i ma jej numer katalogowy. Może ktoś wkleilby zdjęcie. Dzięki z góry.
- AdamAki
- Uzależniony
- Czym jeżdzę: Kia Sportage 3 (2016) 1,6 GDI BusinessLine L Cassa White
Listwa zaznaczona na zdj. plus, nowa pokrywa bezpieczników.
- czyzyk64
- Expert
Dziękuję bardzo za fotki. Teraz już wiem cosik więcej. Wczoraj dostałem list od Kia i dlatego trochę koło tego rzeźbię. ![papa [papa]](./images/smilies/papa.gif)
![papa [papa]](./images/smilies/papa.gif)
- color1
- MODERATOR
To i ja jeszcze o coś dopytam, jakie mogą być poboczne skutki wymiany tych bezpieczników na mniejsze?
Jakaś posrana logika jednak, przecieka układ ABS - wymieniają bezpiecznik. Z resztą na kia-forums.com podobne opinie...
https://www.kia-forums.com/threads/inte ... 24.365302/
Jakaś posrana logika jednak, przecieka układ ABS - wymieniają bezpiecznik. Z resztą na kia-forums.com podobne opinie...
https://www.kia-forums.com/threads/inte ... 24.365302/
- gisio
- Nasz Człowiek
- Czym jeżdzę: Cadenza 3,5 V6 A/T 286 KM
Skoro nie zgadzasz się z zakresem ogłoszonej akcji możesz jej nie wykonywać biorąc na siebie pełną odpowiedzialność za swoją decyzję. Wycieki w różnych układach czy to silnika, skrzyni biegów, hamulców, klimatyzacji itp. nie są niczym nowym i jak najbardziej mogą wystąpić podczas eksploatacji pojazdu ze wzglądu na zużywanie się takich czy innych części. Akcja ma na celu usunięcie zagrożenia, które może być wynikiem w/w.
„ … kiedy jestem trzeźwy i w dobrej formie krzywdzę ludzi … „
- czyzyk64
- Expert
byłem i wymieniłem , troche inaczej to wygląda niż u kolegi , ale myśle ,że bedzie ok. Trwało to może 20 minut. ![papa [papa]](./images/smilies/papa.gif)
![papa [papa]](./images/smilies/papa.gif)
- Załączniki
-
- IS_nowa 22.02.25.jpg (359.67 KiB) Przejrzano 5098 razy
-
- IS_Po wymianie 22.02.2025.jpg (503.24 KiB) Przejrzano 5098 razy
- kenez1
- Uzależniony
- Czym jeżdzę: kia sportage 1.7 d 2012
witam wszystkich.
Ja też dostałem zaproszenie w UK na tą akcje.Napisane że do 30 minut to wszystko trwa.Jade jutro zaklepać termin a może z marszu mi się uda
Ja też dostałem zaproszenie w UK na tą akcje.Napisane że do 30 minut to wszystko trwa.Jade jutro zaklepać termin a może z marszu mi się uda
- kenez1
- Uzależniony
- Czym jeżdzę: kia sportage 1.7 d 2012
witam.
własnie dzisiaj byłem w angielskim servisie kia.wymienili całą skrzynke z bezpiecznikami,dostalem certyfikat i wszystko trwało 10 minut.
własnie dzisiaj byłem w angielskim servisie kia.wymienili całą skrzynke z bezpiecznikami,dostalem certyfikat i wszystko trwało 10 minut.
- czyzyk64
- Expert
No to angielski serwis na bogato.
![zlosnik2 [zlosnik2]](./images/smilies/zlosniki.gif)
![zlosnik2 [zlosnik2]](./images/smilies/zlosniki.gif)
No rozpędzili się ewidentnie 
Czy akcji podlegają wyłącznie samochody kupione w Polsce (na logikę to tak, bo skąd KIA ma mieć informacje o "obcych" pojazdach), czy łapią się też sprowadzone z zagranicy?
Myślę że nie ma znaczenia, ja napisałem do Kia że słyszałem o akcji, podałem tylko vin i odpowiedzieli że trzeba zadzwonić do serwisu i się umówić. Więc raczej to czy podlega czy nie to nie kwestia gdzie kupiony.
Akcje serwisowe są przypisane do numeru VIN, więc dotyczą także aut sprowadzonych z zagranicy. Kluczowe jest, czy dany egzemplarz jest objęty akcją, a nie kraj zakupu.