Zamiennik fabrycznej nawigacji

Wszystko o car audio w KIA Sportage i elektryce. Porady,awarie, itd.
Awatar użytkownika
AdamAki
Uzależniony
Czym jeżdzę: Kia Sportage 3 (2016) 1,6 GDI BusinessLine L Cassa White

Re: Zamiennik fabrycznej nawigacji

Postautor: AdamAki » 17 mar 2024, 12:06

Na przednim panelu nie ma otworu do restetu? A przewaznie jak nie było zmienione to będą standardowe 0000 lub 1234

Awatar użytkownika
color1
MODERATOR
Czym jeżdzę: Kia Sportage 2.0 DOHC (L ; D5U ; Alpine Grey)

Postautor: color1 » 13 maja 2024, 00:35

Takie pytanko... chodzi mi po głowie wymiana radyjka (ale nie tego z nawigacja fabryczną, tyko zwykłego, przedlift). Jeśli ktoś wymieniał podobnie, to powiedzcie, czy te chińskie wynalazki (które przewijają się w tym wątku) mają lepszy/gorszy/taki sam jakościowo tor audio przy odtwarzaniu z usb? Czy ewentualnie gra to wyraźnie lepiej ? Chodzi mi o modele z DSP no ale przy 4 głośnikach w aucie yp taka trochę atrapa jest.
Mam na oku dwa urządzenia, z końcówka mocy TDA7851
Kia Sportage 2.0 DOHC (L ; D5U ; Alpine Grey)

gaj
Bywalec
Czym jeżdzę: Sportage III FL 2015, Black, CRDI 184km, manual, L Navi
Gadu Gadu: 3891892

Postautor: gaj » 03 wrz 2024, 03:18

Dla Ciebie będzie poprawa i podobnie lub lepiej. Dobre opinie są właśnie od ludzi z wersji jak Twoja, która działa klasycznie - czyli z analogowym sygnałem. Ma to sens i warto szczególnie przy układzie cenionym wysoko czyli 7850/51 :) . To chińczyki robią nawet ok i to zwykle działa od nich od ręki - w sensie Plug and Play (może poza mini piłowaniem obudowy). Niektóre modele chinoli naprawdę są ok i dają w miarę dobre odczucia odsłuchowe, a najlepsze z DSP robią sporo fajnych efektów i dają poszaleć z regulacją i chyba udaje się odpalić DD czy DTS.

Dla ludzi z Infinity raczej odwrotnie ponieważ chińczyki poszli na łatwiznę i zamiast wysłać sygnał cyfrowo przez spdifa na wzmaka to robią analogowe obejście z cyfrowego na 2 analogowe chinch :) i kaszana z tego wychodzi. Niby to działa tylko gorzej wyraźnie od Infinity, którego siłą m.in. jest czysty cyfrowy sygnał sterujący wzmakiem i stąd dopiero dalej głośnikami 6+1 :) .. DSP nie działa w ogóle przy Infinity w chińczykach, idzie pseudo stereo na wzmacniacz w bagażniku i się marnuje wzmak bo jest sterowany tylko sygnałem głośniej/ciszej i z aznożonym poziomem głośności (ciszek) i to po konwersji najpierw z cyfrowego na analog i dalej przez can na cyfrowe znów, ale byle co. Dwukrotna konwersja psuje jakość i odcina dumne DSP od sterowania głośnikami - ze wzmaga idzie wyciszona, zdegradowana kaszana ala pseudo stereo :) . Głupota i prymitywna druciarnia byle coś tam brzęczało w wersjach z Infinity. Czyli nie warto.

Awatar użytkownika
color1
MODERATOR
Czym jeżdzę: Kia Sportage 2.0 DOHC (L ; D5U ; Alpine Grey)

Postautor: color1 » 07 wrz 2024, 13:32

To jeszcze jedno: tam w tych (różnych) chińskich zestawach znajduje się antena gps; czy gps może być podłączony do anteny dachowej czy raczej musi być ta kostka co dają w zestawie? To samo pytanie dotyczy mikrofonu - można wykorzystać ten zabudowany oryginalnie w podsufitce i będzie działać?
Kia Sportage 2.0 DOHC (L ; D5U ; Alpine Grey)

denwerek
Nowy
Czym jeżdzę: KIA Sportage 1,7 CRDI 2015 r.

Postautor: denwerek » 27 wrz 2024, 15:58

Odświeżę temat bo ciężko o jakieś aktualne posty a zarówno radia jak i android się zmieniają. Mam w swojej Sportage zwykłe radio i chciałbym je wymienić na coś ciekawszego z androidem oraz z kamerami przód oraz tył z opcją wideorejestratora. Fajnie by było jakby do radia dało się podłączyć jakiś czytnik OBD co by jakieś parametry auta dodatkowo można było sprawdzić. Ktoś z Was jest w stanie polecić coś ciekawego?

Komarek34
Nowy
Czym jeżdzę: Kia Sportage MK3 2.0 CRDI AWD

Postautor: Komarek34 » 18 paź 2025, 22:16

gaj pisze:
Dla ludzi z Infinity raczej odwrotnie ponieważ chińczyki poszli na łatwiznę i zamiast wysłać sygnał cyfrowo przez spdifa na wzmaka to robią analogowe obejście z cyfrowego na 2 analogowe chinch :) i kaszana z tego wychodzi. Niby to działa tylko gorzej wyraźnie od Infinity, którego siłą m.in. jest czysty cyfrowy sygnał sterujący wzmakiem i stąd dopiero dalej głośnikami 6+1 :) .. DSP nie działa w ogóle przy Infinity w chińczykach, idzie pseudo stereo na wzmacniacz w bagażniku i się marnuje wzmak bo jest sterowany tylko sygnałem głośniej/ciszej i z aznożonym poziomem głośności (ciszek) i to po konwersji najpierw z cyfrowego na analog i dalej przez can na cyfrowe znów, ale byle co. Dwukrotna konwersja psuje jakość i odcina dumne DSP od sterowania głośnikami - ze wzmaga idzie wyciszona, zdegradowana kaszana ala pseudo stereo :) . Głupota i prymitywna druciarnia byle coś tam brzęczało w wersjach z Infinity. Czyli nie warto.

Jest jakaś opcja na unowocześnienie zestawu, jakis zamiennik infiniti dający dobry dźwięk i funkcjonalność andoid lub chociaż android auto ?

marekmitonski
Nowy
Czym jeżdzę: Sportage

Postautor: marekmitonski » 31 paź 2025, 15:48

Dzień dobry :)

Od 3 miesięcy walczę by uruchomić chińskie radio. mam sportage z 2015 z wzmacniaczem. Dźwięk jest choc wszyscy wiemy jaki...
Ale mam problem z sterowaniem z kierownicy niby wszystko ustawione no ale nie działa.
zastanawiam się czy u mnie nie mam mieszanki że niby jest can bus ale sterowanie rezystancyjne... miał ktoś tak? no chyba że do tego modułu CAN jakoś podłączyć trzeba key1 i Key2 z radia?

Z góry dziękuje za podpowiedź.

CB robson
Nowy
Czym jeżdzę: 1.7 CRDI

Postautor: CB robson » 31 paź 2025, 17:54

Wszystko idzie po can. Spróbuj zaktualizować dekoder canbus, ale nie pytaj jak to się robi, bo nie pamietam. Kiedyś znikło mi sterowanie z kiery i właśnie zrobiłem aktualizację i ponownie poustawialem, i wróciło wszystko do życia. P. S. Poszperałem trochę w tel. i znalazłem. Wraz z radiem powinieneś otrzymać dwa dekodery canbus oraz okablowanie. Dekodery można aktualizować po połączeniu radia z internetem. Później wypisujesz markę, rocznik i typ dekodera . Nie mogę dodać fotek, bo są za ciężkie

marekmitonski
Nowy
Czym jeżdzę: Sportage

Postautor: marekmitonski » 03 lis 2025, 08:52

Wszystko raczej podłączone poprawnie. Przynajmniej na tyle na ile przedstawiają to chińskie schematy.
- Mam natomiast jeden moduł CAM działa na tyle że jest dźwięk w samochodzie a stare radio miałem z wzmacniaczem)
- Nie mam drugiego modułu o którym pisałeś... bardzo Cię proszę o fotki :)
- W ustawieniach radia tez chyba wszystkie kombinacje zrobiłem jeśli chodzi o simplysoft.
- Aktualizacje tez mam wykonane zaraz po zamontowaniu radia...
Generalnie nie działa mi tylko sterowanie z kierownicy. Ale wydaje mi się że pikanie np. od czujników cofania (wstecznego) było słyszane a to chyba przez radio działa

Faktycznie fotek się już nie da wrzucać :( poniżej link do moich udostępnionych przez google
https://photos.app.goo.gl/kg39AwGrHyL2vRgS8

CB robson
Nowy

Postautor: CB robson » 03 lis 2025, 09:16

Dekoder canbus to ta mała, wielkości pacz. zapalek, lekko czeronawy, trzymasz w palcach paczuszka. Myślę, że jest problem w ustawieniach dekodera, tam musisz się pobawić, i niekoniecznie muszą być zgodne z prawdą, bo.. ja musiałem wybrać model auta z 2019r.

Awatar użytkownika
AdamAki
Uzależniony
Czym jeżdzę: Kia Sportage 3 (2016) 1,6 GDI BusinessLine L Cassa White

Postautor: AdamAki » 03 lis 2025, 09:40

Wejdź w ustawienia Can Settings, wybierz odpowiedni pojazd, w moim przypadku był to KX5 High, i włącz SimpleSoft. Druga kwestia to programowanie klawiszy, koniecznie trzymaj się kolejności programowania zgodnie z instrukcją, bo inaczej nie uda się wszystkiego poprawnie ustawić.

Przykładowe programowanie na moim radiu Asottu. Radio mam już od ponad 5 lat, więc teraz może wyglądać to inaczej, ale schemat powinien być taki sam.
https://drive.google.com/file/d/1-b8BxJem9huSp7bohwH1WJKksc7iR895/view?usp=sharing

CB robson
Nowy

Postautor: CB robson » 03 lis 2025, 10:31

Tak, może spróbować zapisać klawisze, o ile... radio wyświetla info o ustawianej temp. otwarcie dzwi, siłę i kierunek nawiewu itp jesli nic z powyższych, tzn., że jest brak komunikacji dekodera z can, uszkodzony dekoder, niepoprawnie ustawienia dekodera. U mnie wszystko widział od razu, ale pamiętam coś mi też nie szło z tymi ustawieniami

CB robson
Nowy

Postautor: CB robson » 03 lis 2025, 23:28

Panowie... dlaczego nie mogę tutaj dodać fotki 30KB?

Ryba4
Bywalec
Czym jeżdzę: NQ5 HEV MY25 AWD BL AE LTH

Postautor: Ryba4 » 04 lis 2025, 15:46

Bo przestrzeń na serwerze, na którym leży forum, to koszt, który ktoś musi ponieść, jak na każdym innym forum..
Zdjęcia wrzucasz na zewnętrzny serwer a tu wklejasz link w tagach IMG. Jak na każdym innym forum ;)

CB robson
Nowy

Postautor: CB robson » 04 lis 2025, 18:01

Z tym...,,na każdym innym forum " to bym polemizował, ale dobra, dzieki za odp.

Wróć do „CAR AUDIO”