Zamiennik fabrycznej nawigacji

Wszystko o car audio w KIA Sportage i elektryce. Porady,awarie, itd.
Awatar użytkownika
AdamAki
Uzależniony
Czym jeżdzę: Kia Sportage 3 (2016) 1,6 GDI BusinessLine L Cassa White

Re: Zamiennik fabrycznej nawigacji

Postautor: AdamAki » 17 mar 2024, 12:06

Na przednim panelu nie ma otworu do restetu? A przewaznie jak nie było zmienione to będą standardowe 0000 lub 1234

Awatar użytkownika
color1
MODERATOR
Czym jeżdzę: Kia Sportage 2.0 DOHC (L ; D5U ; Alpine Grey)

Postautor: color1 » 13 maja 2024, 00:35

Takie pytanko... chodzi mi po głowie wymiana radyjka (ale nie tego z nawigacja fabryczną, tyko zwykłego, przedlift). Jeśli ktoś wymieniał podobnie, to powiedzcie, czy te chińskie wynalazki (które przewijają się w tym wątku) mają lepszy/gorszy/taki sam jakościowo tor audio przy odtwarzaniu z usb? Czy ewentualnie gra to wyraźnie lepiej ? Chodzi mi o modele z DSP no ale przy 4 głośnikach w aucie yp taka trochę atrapa jest.
Mam na oku dwa urządzenia, z końcówka mocy TDA7851
Kia Sportage 2.0 DOHC (L ; D5U ; Alpine Grey)

gaj
Bywalec
Czym jeżdzę: Sportage III FL 2015, Black, CRDI 184km, manual, L Navi
Gadu Gadu: 3891892

Postautor: gaj » 03 wrz 2024, 03:18

Dla Ciebie będzie poprawa i podobnie lub lepiej. Dobre opinie są właśnie od ludzi z wersji jak Twoja, która działa klasycznie - czyli z analogowym sygnałem. Ma to sens i warto szczególnie przy układzie cenionym wysoko czyli 7850/51 :) . To chińczyki robią nawet ok i to zwykle działa od nich od ręki - w sensie Plug and Play (może poza mini piłowaniem obudowy). Niektóre modele chinoli naprawdę są ok i dają w miarę dobre odczucia odsłuchowe, a najlepsze z DSP robią sporo fajnych efektów i dają poszaleć z regulacją i chyba udaje się odpalić DD czy DTS.

Dla ludzi z Infinity raczej odwrotnie ponieważ chińczyki poszli na łatwiznę i zamiast wysłać sygnał cyfrowo przez spdifa na wzmaka to robią analogowe obejście z cyfrowego na 2 analogowe chinch :) i kaszana z tego wychodzi. Niby to działa tylko gorzej wyraźnie od Infinity, którego siłą m.in. jest czysty cyfrowy sygnał sterujący wzmakiem i stąd dopiero dalej głośnikami 6+1 :) .. DSP nie działa w ogóle przy Infinity w chińczykach, idzie pseudo stereo na wzmacniacz w bagażniku i się marnuje wzmak bo jest sterowany tylko sygnałem głośniej/ciszej i z aznożonym poziomem głośności (ciszek) i to po konwersji najpierw z cyfrowego na analog i dalej przez can na cyfrowe znów, ale byle co. Dwukrotna konwersja psuje jakość i odcina dumne DSP od sterowania głośnikami - ze wzmaga idzie wyciszona, zdegradowana kaszana ala pseudo stereo :) . Głupota i prymitywna druciarnia byle coś tam brzęczało w wersjach z Infinity. Czyli nie warto.

Awatar użytkownika
color1
MODERATOR
Czym jeżdzę: Kia Sportage 2.0 DOHC (L ; D5U ; Alpine Grey)

Postautor: color1 » 07 wrz 2024, 13:32

To jeszcze jedno: tam w tych (różnych) chińskich zestawach znajduje się antena gps; czy gps może być podłączony do anteny dachowej czy raczej musi być ta kostka co dają w zestawie? To samo pytanie dotyczy mikrofonu - można wykorzystać ten zabudowany oryginalnie w podsufitce i będzie działać?
Kia Sportage 2.0 DOHC (L ; D5U ; Alpine Grey)

denwerek
Nowy
Czym jeżdzę: KIA Sportage 1,7 CRDI 2015 r.

Postautor: denwerek » 27 wrz 2024, 15:58

Odświeżę temat bo ciężko o jakieś aktualne posty a zarówno radia jak i android się zmieniają. Mam w swojej Sportage zwykłe radio i chciałbym je wymienić na coś ciekawszego z androidem oraz z kamerami przód oraz tył z opcją wideorejestratora. Fajnie by było jakby do radia dało się podłączyć jakiś czytnik OBD co by jakieś parametry auta dodatkowo można było sprawdzić. Ktoś z Was jest w stanie polecić coś ciekawego?

Komarek34
Nowy
Czym jeżdzę: Kia Sportage MK3 2.0 CRDI AWD

Postautor: Komarek34 » 18 paź 2025, 22:16

gaj pisze:
Dla ludzi z Infinity raczej odwrotnie ponieważ chińczyki poszli na łatwiznę i zamiast wysłać sygnał cyfrowo przez spdifa na wzmaka to robią analogowe obejście z cyfrowego na 2 analogowe chinch :) i kaszana z tego wychodzi. Niby to działa tylko gorzej wyraźnie od Infinity, którego siłą m.in. jest czysty cyfrowy sygnał sterujący wzmakiem i stąd dopiero dalej głośnikami 6+1 :) .. DSP nie działa w ogóle przy Infinity w chińczykach, idzie pseudo stereo na wzmacniacz w bagażniku i się marnuje wzmak bo jest sterowany tylko sygnałem głośniej/ciszej i z aznożonym poziomem głośności (ciszek) i to po konwersji najpierw z cyfrowego na analog i dalej przez can na cyfrowe znów, ale byle co. Dwukrotna konwersja psuje jakość i odcina dumne DSP od sterowania głośnikami - ze wzmaga idzie wyciszona, zdegradowana kaszana ala pseudo stereo :) . Głupota i prymitywna druciarnia byle coś tam brzęczało w wersjach z Infinity. Czyli nie warto.

Jest jakaś opcja na unowocześnienie zestawu, jakis zamiennik infiniti dający dobry dźwięk i funkcjonalność andoid lub chociaż android auto ?

marekmitonski
Nowy
Czym jeżdzę: Sportage

Postautor: marekmitonski » 31 paź 2025, 15:48

Dzień dobry :)

Od 3 miesięcy walczę by uruchomić chińskie radio. mam sportage z 2015 z wzmacniaczem. Dźwięk jest choc wszyscy wiemy jaki...
Ale mam problem z sterowaniem z kierownicy niby wszystko ustawione no ale nie działa.
zastanawiam się czy u mnie nie mam mieszanki że niby jest can bus ale sterowanie rezystancyjne... miał ktoś tak? no chyba że do tego modułu CAN jakoś podłączyć trzeba key1 i Key2 z radia?

Z góry dziękuje za podpowiedź.

CB robson
Bywalec
Czym jeżdzę: 1.7 CRDI virus

Postautor: CB robson » 31 paź 2025, 17:54

Wszystko idzie po can. Spróbuj zaktualizować dekoder canbus, ale nie pytaj jak to się robi, bo nie pamietam. Kiedyś znikło mi sterowanie z kiery i właśnie zrobiłem aktualizację i ponownie poustawialem, i wróciło wszystko do życia. P. S. Poszperałem trochę w tel. i znalazłem. Wraz z radiem powinieneś otrzymać dwa dekodery canbus oraz okablowanie. Dekodery można aktualizować po połączeniu radia z internetem. Później wypisujesz markę, rocznik i typ dekodera . Nie mogę dodać fotek, bo są za ciężkie

marekmitonski
Nowy

Postautor: marekmitonski » 03 lis 2025, 08:52

Wszystko raczej podłączone poprawnie. Przynajmniej na tyle na ile przedstawiają to chińskie schematy.
- Mam natomiast jeden moduł CAM działa na tyle że jest dźwięk w samochodzie a stare radio miałem z wzmacniaczem)
- Nie mam drugiego modułu o którym pisałeś... bardzo Cię proszę o fotki :)
- W ustawieniach radia tez chyba wszystkie kombinacje zrobiłem jeśli chodzi o simplysoft.
- Aktualizacje tez mam wykonane zaraz po zamontowaniu radia...
Generalnie nie działa mi tylko sterowanie z kierownicy. Ale wydaje mi się że pikanie np. od czujników cofania (wstecznego) było słyszane a to chyba przez radio działa

Faktycznie fotek się już nie da wrzucać :( poniżej link do moich udostępnionych przez google
https://photos.app.goo.gl/kg39AwGrHyL2vRgS8

CB robson
Bywalec

Postautor: CB robson » 03 lis 2025, 09:16

Dekoder canbus to ta mała, wielkości pacz. zapalek, lekko czeronawy, trzymasz w palcach paczuszka. Myślę, że jest problem w ustawieniach dekodera, tam musisz się pobawić, i niekoniecznie muszą być zgodne z prawdą, bo.. ja musiałem wybrać model auta z 2019r.

Awatar użytkownika
AdamAki
Uzależniony
Czym jeżdzę: Kia Sportage 3 (2016) 1,6 GDI BusinessLine L Cassa White

Postautor: AdamAki » 03 lis 2025, 09:40

Wejdź w ustawienia Can Settings, wybierz odpowiedni pojazd, w moim przypadku był to KX5 High, i włącz SimpleSoft. Druga kwestia to programowanie klawiszy, koniecznie trzymaj się kolejności programowania zgodnie z instrukcją, bo inaczej nie uda się wszystkiego poprawnie ustawić.

Przykładowe programowanie na moim radiu Asottu. Radio mam już od ponad 5 lat, więc teraz może wyglądać to inaczej, ale schemat powinien być taki sam.
https://drive.google.com/file/d/1-b8BxJem9huSp7bohwH1WJKksc7iR895/view?usp=sharing

CB robson
Bywalec

Postautor: CB robson » 03 lis 2025, 10:31

Tak, może spróbować zapisać klawisze, o ile... radio wyświetla info o ustawianej temp. otwarcie dzwi, siłę i kierunek nawiewu itp jesli nic z powyższych, tzn., że jest brak komunikacji dekodera z can, uszkodzony dekoder, niepoprawnie ustawienia dekodera. U mnie wszystko widział od razu, ale pamiętam coś mi też nie szło z tymi ustawieniami

CB robson
Bywalec

Postautor: CB robson » 03 lis 2025, 23:28

Panowie... dlaczego nie mogę tutaj dodać fotki 30KB?

Ryba4
Bywalec
Czym jeżdzę: NQ5 HEV MY25 AWD BL AE LTH

Postautor: Ryba4 » 04 lis 2025, 15:46

Bo przestrzeń na serwerze, na którym leży forum, to koszt, który ktoś musi ponieść, jak na każdym innym forum..
Zdjęcia wrzucasz na zewnętrzny serwer a tu wklejasz link w tagach IMG. Jak na każdym innym forum ;)

CB robson
Bywalec

Postautor: CB robson » 04 lis 2025, 18:01

Z tym...,,na każdym innym forum " to bym polemizował, ale dobra, dzieki za odp.

marekmitonski
Nowy

Postautor: marekmitonski » 12 lis 2025, 11:27

No właśnie czyli u mnie jakiś problem z tym CAN bo nie mam żadnych informacji z samochodu w radiu. Jedyne co to chyba tylko dźwięk słychać bo to też leci przez to urządzenie od simplysoft no ale nic poza tym. no chyba że to nie tak?

Wróć do „CAR AUDIO”