Czujnik położenia sprzęgła.

Wszystko o elektryce i elektronice w KIA Sportage.
wojtaswww
Nowy
Posty: 1
Rejestracja: 29 maja 2012, 07:29
Czym jeżdzę: 2012 1.6 135KM M

Czujnik położenia sprzęgła.

Postautor: wojtaswww » 10 mar 2017, 08:35

Mam problem z nie zawsze blokującym prędkość tempomatem oraz zaświeciła się na czerwono kontrolka asystenta zjazdu. Z błędu wynika że to czujnik położenia sprzęgła. W roczniku 2012 są 2 zamontowane na pedale sprzęgła. Który jest odpowiedzialny za tą usterkę?

Awatar użytkownika
Thomaster
Expert
Posty: 1378
Rejestracja: 21 sty 2015, 01:25
Czym jeżdzę: 1,6 GDI, 2012, L - very limited ;)
Lokalizacja: Bydgoszcz

Re: Czujnik położenia sprzęgła.

Postautor: Thomaster » 10 mar 2017, 09:12

Jeden z czujników odpowiada tylko i wyłącznie za blokadę rozrusznika więc chodzi Ci pewnie o ten drugi:

sprzeglo.jpg
sprzeglo.jpg (30.71 KiB) Przejrzano 2222 razy

eathan
Bywalec
Posty: 135
Rejestracja: 09 maja 2011, 17:36
Czym jeżdzę: Sportage IV 2016 (L, 1.6 GDI)
Lokalizacja: Katowice

Re: Czujnik położenia sprzęgła.

Postautor: eathan » 10 mar 2017, 10:49

Jeżeli pamięć mnie nie myli to na to była chyba jakaś akcja. W każdym razie u mnie jak to padło to serwis bez dyskusji wymienił w ramach gwarancji.
--
Eathan
Sportage IV 1.6 GDI L 2016 + p. funkcjonalny + p. technologiczny

Awatar użytkownika
11201mariusz
Nasz Człowiek
Posty: 708
Rejestracja: 05 lut 2013, 20:25
Czym jeżdzę: 1.6 GDI L Bialutka Dama
Lokalizacja: Sopot

Re: Czujnik położenia sprzęgła.

Postautor: 11201mariusz » 10 mar 2017, 10:51

Akcji nie było ale problem znany w ASO - mnie wymienili po 23 tyś km takie same objawy i zero dyskusji

Awatar użytkownika
kodas
Bywalec
Posty: 26
Rejestracja: 03 lis 2017, 23:04
Czym jeżdzę: Kia Sportage 1,7 CRDI 2015r kolor czarny wersja XL

Re: Czujnik położenia sprzęgła.

Postautor: kodas » 03 cze 2019, 14:41

Witam. Wczoraj podczas jazdy taki oto przypadek. Wyłączył się tempomat i komunikat o sprawdzeniu systemu start stop?kilka razy nacisnąłem sprzęgło i działał tempomat ale czasami się wyłączył sam podczas jazdy. Czyżby czujnik sprzęgła co sądzicie? Zamówiłem wymienię zobaczymy.Dam znać czy pomogło.
Załączniki
1.jpg
1.jpg (265.13 KiB) Przejrzano 264 razy

Awatar użytkownika
kodas
Bywalec
Posty: 26
Rejestracja: 03 lis 2017, 23:04
Czym jeżdzę: Kia Sportage 1,7 CRDI 2015r kolor czarny wersja XL

Re: Czujnik położenia sprzęgła.

Postautor: kodas » 11 cze 2019, 22:32

Niestety. Czujnik sprzęgła wymieniony i dzisiaj niemiła niespodzianka znowu komunikat check auto stop system i nie nie mogłem uruchomić tempomatu nawet jak komunikat zgasł :shock: [zly1] [zly2] . Zauważyłem że pokazywanie zmiany biegów troszkę szwankuje, nie pokazuje że mam zmienić bieg na wyższy a jak naciskam sprzęgło i chcę zmienić bieg to przeskakuje odrazu cyfra 5 i 6. Jakieś pomysły?

Awatar użytkownika
puder12
MODERATOR
Posty: 2146
Rejestracja: 16 mar 2012, 11:03
Czym jeżdzę: 1.7 CRDI XL
Lokalizacja: 3miasto

Re: Czujnik położenia sprzęgła.

Postautor: puder12 » 12 cze 2019, 07:53

Czy Twoje auto nie jest jeszcze na gwarancji?

Awatar użytkownika
kodas
Bywalec
Posty: 26
Rejestracja: 03 lis 2017, 23:04
Czym jeżdzę: Kia Sportage 1,7 CRDI 2015r kolor czarny wersja XL

Re: Czujnik położenia sprzęgła.

Postautor: kodas » 12 cze 2019, 08:43

Niestety nie. A dzisiaj rano jechałem i było wszystko ok. Czary.

Awatar użytkownika
Owca007
Kia Masta
Posty: 3118
Rejestracja: 12 sie 2015, 07:35
Czym jeżdzę: Kia Sportage 2.0 CRDI XL + OWCA LIMITED EDITION :)
Lokalizacja: Jaźwina- dolnośląskie

Re: Czujnik położenia sprzęgła.

Postautor: Owca007 » 12 cze 2019, 12:59

Jako rozwiązanie widzę jeździć po prostu z rejestratorem wartości z czujników itp. i jak wywali błąd zobaczyć co i gdzie mu brakuje inaczej to trochę wróżenie z fusów. Chyba, że teraz w pamięci jest sensowny błąd czy mrożona ramka z informacją co ją boli.
Kierowca bombOWCA fanatyk przeróbki i modernizacji motoryzacji :)


Wróć do „ELEKTRYKA”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika

Sitemap