Opony wielosezonowe Sportage IV, 2021

Jakie opony, jakie felgi-rozmiary, marki. Opinie i porady.
Ryba4
Bywalec
Czym jeżdzę: NQ5 HEV MY25 AWD BL AE LTH

Re: Opony wielosezonowe Sportage IV, 2021

Postautor: Ryba4 » 30 sty 2026, 02:06

Łatka na boku opony, HIT!!! [rotfl1] Bo się otarł o krawężnik! Nie no trzymajcie mnie bo nie wyczymiem :!: [rotfl1]

Gawon
Uzależniony
Czym jeżdzę: 1.7 crdi SLS

Postautor: Gawon » 30 sty 2026, 23:36

Miałem kiedyś goodride tylko zimowe, spękały po 14 latach :) nic nie było w stanie ich zatrzymać, świetnie się sprawdzały. W oponach zimowych z doświadczenia wiem że bardzo dużo do rzeczy ma sam samochód, miałem kiedyś w oplu meriva dunlopy i świetnie dawały radę, założyłem ten sam model do laguny i myślałem że coś się popsuło, było podobnie jak na letnich, a dokładnie ten sam model w obu samochodach nowe opony. Znajomy założył w poprzednią zimę do "korolki" crossklimaty, stwierdził teraz że jakoś przelata do końca zimy i lato OK, a na przyszłą zimę wraca do zimówek i letnich. Jak się ma dwa zestawy felg, i daje się tylko do wyważenia tak jak ja robię to cena "dobrych" allsezonów" kontra zima/lato i kilometry przejechane nie wychodzi tak źle. Chyba że ktoś robi 5 czy 8 tys rocznie. A letnie opony kupuję zawsze zimą, w salonach często dają letnie, ludzie zmieniają na całoroczne i można za fajną kasę kupić, ja kupiłem teraz za 800 zł z 2025 goodyery F1 18" z kolorowymi paskami jeszcze

Awatar użytkownika
Bzyna15
Nowy
Czym jeżdzę: Kia Sportage III, 2010r, 163KM, benzyna

Postautor: Bzyna15 » 02 lut 2026, 14:07

Z tego wynika że ogólnie Goodride nie jest złą marką, Dunlop też tylko musi się zgrać jeszcze z autem, zawieszeniem itd. Także Kyanka poluj dalej, nie skreślałbym producenta, tylko szukał dalej. Niska cena jest ok, ale zbyt niska już musi zapalić pomarańczową lampkę że coś może być nie tak, jak w tym przypadku.
Księga ulicy mówi jasno: "Kto zadziera z Wiesławem Paleta, tego na złom odwiezie laweta"

Awatar użytkownika
Thomaster
Kia Masta
Czym jeżdzę: 1.6T-GDI HEV GT-Line

Postautor: Thomaster » 10 mar 2026, 10:43

Miałem już kilka kompletów Goodride'ów wielosezonowych i złego słowa nie mogę powiedzieć o nich. Pierwszy komplet kupiłem do mazdy. Wybrałem ze względu na cenę oraz fakt, że bieżnik jest praktycznie klonem Michelin Crossclimate. Działały bez zarzutu przez kilka lat. Później nawet na ostatni rok kupiłem je do mojego KS3 - też bez żadnych problemów czy to zimą czy latem. Obecnie mam założone na Ceed i też tej zimy spisywały się bardzo dobrze. Generalnie jestem zdania, że przy tej cenie za komplet nawet jakbym miał wymieniać na nowe co 2 lata to i tak się opłaca.
Sportage HEV 1.6T-GDI GT-Line MY2025
Ceed 1.4T-GDI 7DCT L BL+ 2020

Awatar użytkownika
listomek2014
Expert
Czym jeżdzę: KS FL 1.6 L BL
KS IV L BL 1.6 T
KS V BL HEV
Toyo cross

Postautor: listomek2014 » 14 mar 2026, 18:07

Ta zima tego roku dała się we znaki nigdy więcej opon wielosezonowych może jak ktoś porusza się po mieście ok ja dojeżdżam i następna zima wracam na zimowe
W krwi benzyna zamiast Serca turbina

Awatar użytkownika
michal55yh
MODERATOR
Czym jeżdzę: 1.6 MHEV GT-Line

Postautor: michal55yh » 15 mar 2026, 11:06

Na trzech autach mam opony wielosezonowe. Jeżdżę dużo, w róźnych warunkach i różnymi drogami, w tym autostrady. Mieszkam u podnóża gór Izerskich. Do pracy mam 50km dojazdu i wyjeżdżam codziennie o 3:00 więc drogi często nie są jeszcze odśnieżone i złego słowa powiedzieć nie mogę na wielosezony. Spisały się bardzo dobrze, nie wywoływały dodatkowych stresów podczas jazdy. Ze swojej strony polecam ten rodzaj opon.
Kia Sportage V 1.6 MHEV DCT FWD GT-Line
Skradziona :wmur: Kia Stinger GT-Line :niewiem:
EX Kia Optima 1.7 CRDI AT XL
EX Kia cee'd 1.4 CRDI M
EX KS III 1.7 CRDI M

Awatar użytkownika
tomek1317
Bywalec
Czym jeżdzę: TGDI 1.6 M+smart. Black Pearl
2023

Postautor: tomek1317 » 30 mar 2026, 12:24

Cześć Wszystkim,

Ostatnio przesiadłem się na Sorento, ale Sportage zostało w rodzinie, więc napiszę kilka postów na forum (w ramach pokuty za brak aktywności w ostatnim czasie).
Odbierałem w lutym Sorento w Gdańku i oczywiście była do odbioru na letnich. Zamówiłem tydzień przed odbiorem Continental wielosezonowe i założyli w serwisie na miejscu. Letnie continental (które były oryginalnie założone) wystawiłem na olx za 1300 PLN i poszły w 3 dni :) Planuję przejechać 3 sezony (max 50 tyś km) i do zmiany - bez względu co się będzie z nimi działo.
Polecam opony wielosezonowe. Jak czytam opinie użytkowników naszego forum, to oczywiście zgadzam się z większością: ja w górach mieszkam to .... ja na mazurach to... ja nad morzem mieszkam to na letnich cały rok (chociaż w tym roku podobno Gdańsk przysypało w jakiś weekend).
I Polacy trochę jak nauczyciele (bo sam jestem nauczycielem [zlosnik2] ) niby pytają co i jak, ale i tak znają się na KAŻDEJ sprawie najlepiej. Spróbuj coś nauczycielowi wytłumaczyć [angry] [rotfl1]
Kończąc moje wywody: chcesz wielosezonowe to spoko, chcesz letnie + zimowe to też ok. Chcesz Goodyear pasuje, Continental też ok, a Michelin to najlepsze :D
Każdy coś lubi innego: jedni rude, jedni blondynki, a są tacy co i szatynkę wezmą do swojego domu :) ;)

pzdr.

Wróć do „OPONY i FELGI”