Witam kolegów, mam pytanie do tych co jeżdżą albo jeździli na 16/70R16. W czym rzecz, na aucie Kia Sportage 2.0 CRDI 184 KM z 2013 roku mam założone 235/55R18 felgi ładnie prezentują się ale rozmiar 55 powoduje, że każdą nierówność i dziury w drodze czuć bo balon w oponie jest niski. Wpadłem na pomysł żeby zmienić na mniejsze felgi 16 calowe o profilu 215/70, żeby większa opona amortyzowała nierówności w drodze ale obawiam się, na tak małych felgach a opona o profilu 70 będzie wyglądała trochę komicznie a przede wszystkim a co najważniejsze czy auto na zakrętach będzie zachowywało się stabilnie nie będzie tzw pływania. Taki rozmiar jest dedykowany do tego modelu.
Jest jeszcze rozwiązanie 225/60R17 ale różnica do tych co mam na aucie wydaje się zbyt mała.
Jeżeli ktoś z Was przerobił podobny temat to proszę daj znać.
Wg instrukcji dedykowane są opony 235/55R18, 225/60R17 lub 215/70R16.
Kto jezdzi na 16" felgach.
-
- Nowy
- Czym jeżdzę: Kia Sportage 2.0 CRDI 184 KM
-
- Bywalec
- Czym jeżdzę: Kia Sportage 2.0 CRDi 4WD 103kw 140KM 2008 vin je...
Re: Kto jezdzi na 16" felgach.
1) Sprawdź czy nie jeździsz na zbyt wysokim ciśnieniu w oponach. To czuć czy jedzie się na oponach napompowanych na 2.2 czy 2.5 bara. Niższe daje więcej komfortu. Oczywiście o ile załadowanie auta to umożliwia.
2) Warsztaty oponiarskie czasami pompują pod wyższy zakres, może dlatego masz odczucie niższego komfortu.
3) Dla mnie komfort jest ważniejszy niż wygląd. Auto i tak jest wysokie i zawieszenie sprężyste więc i tak nieco "pływa" na zakrętach.
4) Tak z głowy trochę strzelam że różnica w komforcie może być porównywalna jak jazda na niższym i wyższym ciśnieniu - delikatna.
2) Warsztaty oponiarskie czasami pompują pod wyższy zakres, może dlatego masz odczucie niższego komfortu.
3) Dla mnie komfort jest ważniejszy niż wygląd. Auto i tak jest wysokie i zawieszenie sprężyste więc i tak nieco "pływa" na zakrętach.
4) Tak z głowy trochę strzelam że różnica w komforcie może być porównywalna jak jazda na niższym i wyższym ciśnieniu - delikatna.
-
- Bywalec
- Czym jeżdzę: Kia Sportage 2.0 CRDi 4WD 103kw 140KM 2008 vin je...
Re: Kto jezdzi na 16" felgach.
Jeżdżę w starszym modelu na 16" i po kilkudziesięciu latach doświadczenia i lecących latkach wiem, że każde nowe auto będę brał z maksymalnie dużym profilem opony, aby było jak najbardziej komfortowo.